Ђурић са сталним представником УНДП у Србији

10. јун 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић састао се данас са сталним представником Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Републици Србији Јакупом Беришем, коме је пренео захвалност наше земље за вишедеценијску сарадњу и подршку коју пружа УНДП.

Министар Ђурић истакао је да су Уједињене нације један од најважнијих партнера Републике Србије, а да је УНДП један од кључних чинилаца тог партнерства, нарочито у контексту спровођења Агенде 2030 и Циљева одрживог развоја.

Један од најсветлијих сегмената наше сарадње, према Ђурићевим речима, јесте програм „Тачка повратка“ који је, својим циљевима, односно промоцијом циркуларних миграција, вишеструко користан и комплементаран напорима Владе Републике Србије на повезивању, повратку и доприносу младих људи свеукупном развоју земље.

Осврнувши се на данашњу 25. годишњицу усвајања Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, шеф српске дипломатије искористио је прилику да подсети да се овим документом гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, чији је Косово и Метохија саставни део.

С тим у вези, министар је подвукао значај поштовања принципа међународног права и очувања статусне неутралности приликом означавања такозваног Косова у свим регионалним пројектима и платформама који се одвијају под покровитељством УНДП, односно важност доследног уважавања одредби Резолуције СБ УН 1244.

Уз поновљену подршку раду УНДП и тежњу наше стране за ближом сарадњом, саговорници су размотрили могућности нових заједничких пројеката који би допринели остварењу циљева одрживог развоја и Србију додатно афирмисали као актера регионалног развоја и стабилности.