Министар Дачић у Бриселу разговарао са посланицима ЕП

24. јан 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић данас борави у званичној посети Бриселу, где се током преподнева састао са посланицом Зелених, известиоцем из сенке за Србију и сталним известиоцем за тзв. Косово у Европском парламенту Виолом фон Крамон.

Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић такође се састао са европосланицима Деметрисом Пападакисом и Матјажом Немецем, кофасилитатором у међустраначком дијалогу са Народном скупштином, као и са копредседавајућом делегацији Европског парламента у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Алесандром Морети.

У одвојеним разговорима, први потпредседнк Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поновио је став да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.

Такође је напоменуо да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва, као и даљем развоју регионалне сарадње која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Када је реч о напретку на европском путу, посланици ЕП позитивно су оценили процес реформи, као и кораке које Влада Србије предузима како би ускладила своју визну политику са ЕУ, али су такође позвали на даље усаглашавање спољне и безбедносне политике. Шеф српске дипломатије Дачић рекао је да Србија нема проблем са усклађивањем са политикама ЕУ у делу који не нарушава њене националне интересе.

Када је реч о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су поздравили наставак активности и сложили се да је само отворен дијалог прави пут за постизање компромисног и одрживог решења.

Саговорници су разменили мишљење о тренутној ситуацији у Украјини. Дачић је у том контексту поновио да Србија осуђује свако кршење међународног права, али је изразио жаљење што поједини европски званичници инсистирају на неопходности поштовања територијалног интегритета Украјине, који Србија недвосмислено подржава, а за шта у сопственом случају нема подршку.

Фото: Танјуг