Астана: Амбасадор Јовичић са министром за дигитални развој, иновације и аерокосмичку индустрију Казахстана

02. aoû 2024.
Aмбасадор Републике Србије у Астани Владимир Јовичић састао се са министром за дигитални развој, иновације и аерокосмичку индустрију Републике Казахстан Жасланом Мадиевом.

Амбасадор Владимир Јовичић је истакао да Србија високо цени сарадњу са Казахстаном као главним регионалним партнером. Нагласио је да постоји позитиван политички оквир који даје добру основу за рад на конкретним пројектима и активностима.
 

Упознао је министра са резултатима које је Република Србија постигла на пољу ИТ и научно-технолошког развоја, истакавши спремност за даљи рад на јачању сарадње и укупних билатералних односа.
 

Министар Жаслан Мадиев је изнео резултате које је Казахстан постигао на плану дигитализације, у развоју ИТ сектора и научно-техничких паркова.
 

Указао је на примере функционисања „Astana Hub“ као највећег међународног ИТ технопарка намењеног стартаповима у Централној Азији, сарадњу коју остварују са референтним институцијама и субјектима широм света као и на деланост Националног центра за свемирска истраживања и технологију.
 

Oбострано je израженa спремност за даљи наставак и конкретизацију сарадње како у погледу уговорно-правне основе тако и кроз размену искустава и експертских делегација.