Đurić: Srbiju i Angolu veže višedecenijsko prijateljstvo

06. jun 2024.
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić ugostio je danas ministra spoljnih poslova Republike Angole Tetea Antonia, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Ministar Đurić ocenio je da Srbiju i Angolu vezuje višedecenijsko prijateljstvo zasnovano na ekonomskim, međuljudskim i političkim vezama, koje su tokom decenija dobile i na zrelosti i na sadržajnosti.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Vladi Angole na principijelnoj i istrajnoj podršci Republici Srbiji na svim ključnim temama od značaja za naš narod i za našu zemlju.

„Po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta, odnosno očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije, Angola je bila i ostala naš nepokolebljivi strateški saveznik u južnom delu Afrike”, rekao je Đurić, dodajući da je Angola bila čvrsto na strani stabilnosti u našem regionu time što se uzdržala od podrške Rezoluciji o Srebrenici.

Đurić je ukazao da je Srbija ponosna na to što je bila deo države koja je podržala antikolonijalnu borbu naroda u Angoli, podvukavši da je Beograd prva prestonica u ovom delu sveta koja je priznala nezavisnost Angole.

Kada je reč o unapređenju saradnje između dve zemlje, Đurić je rekao da Srbija želi da jača ekonomske veze, imajući u vidu da srpske kompanije iz oblasti prehrambene i građevinske industrije, kao i iz oblasti energetike već više decenija uspešno posluju u Angoli.

„Želimo da i tržište rada u Srbiji, ali i naše tržište u širem smislu otvorimo za naše prijatelje iz Angole. Zbog toga smo se danas dogovorili da, posle više decenija, obnovimo rad Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju, i nadam se da ćemo biti u prilici da ove godine ostvarimo i prvu sednicu”, istakao je Đurić.

Ministar je, takođe, podvukao da Srbija gotovo da nema boljih prijatelja od naroda Afrike u svakom smislu - idejnom, političkom i duhovnom.

Ministar Antonio je ukazao da su tokom njegove posete Srbiji vođeni ozbiljni razgovori u cilju jačanja bilateralne saradnje, posebno podvukavši Sporazum o međusobnom priznavanju akademskih zvanja, koji je danas potpisan u Vladi Republike Srbije.

Naglasio je da Angola želi da transformiše svoju privredu i sprovede industrijalizaciju, te da je snažnije povezivanje srpskih i kompanija iz Angole od važnosti za njihovu ekonomiju.

„Želimo da potpišemo Sporazum o podsticanju i zaštiti investicija, što će dati garancije kompanijama i poslovnim ljudima da će njihove investicije biti sigurne“, istakao je Antonio i dodao da se, takođe, razgovaralo i o Ugovoru o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

 „Mi smo zemlja koja je trpela rat 25 godina i koja više nego iko poznaje cenu jednog rata i prednosti mira. Zbog toga podržavamo Srbiju u svim mirnodopskim naporima koje čini, jer znamo da to doprinosi i našem miru i miru u svetu“, zaključio je ministar spoljnih poslova Angole.