Ђурић: Србију и Анголу веже вишедеценијско пријатељство

06. јун 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић угостио је данас министра спољних послова Републике Анголе Тетеа Антониа, који борави у званичној посети Србији.

Министар Ђурић оценио је да Србију и Анголу везује вишедеценијско пријатељство засновано на економским, међуљудским и политичким везама, које су током деценија добиле и на зрелости и на садржајности.

Шеф српске дипломатије захвалио је Влади Анголе на принципијелној и истрајној подршци Републици Србији на свим кључним темама од значаја за наш народ и за нашу земљу.

„По питању територијалног интегритета и суверенитета, односно очувања Косова и Метохије у саставу Србије, Ангола је била и остала наш непоколебљиви стратешки савезник у јужном делу Африке”, рекао је Ђурић, додајући да је Ангола била чврсто на страни стабилности у нашем региону тиме што се уздржала од подршке Резолуцији о Сребреници.

Ђурић је указао да је Србија поносна на то што је била део државе која је подржала антиколонијалну борбу народа у Анголи, подвукавши да је Београд прва престоница у овом делу света која је признала независност Анголе.

Када је реч о унапређењу сарадње између две земље, Ђурић је рекао да Србија жели да јача економске везе, имајући у виду да српске компаније из области прехрамбене и грађевинске индустрије, као и из области енергетике већ више деценија успешно послују у Анголи.

„Желимо да и тржиште рада у Србији, али и наше тржиште у ширем смислу отворимо за наше пријатеље из Анголе. Због тога смо се данас договорили да, после више деценија, обновимо рад Мешовитог комитета за економску и трговинску сарадњу, и надам се да ћемо бити у прилици да ове године остваримо и прву седницу”, истакао је Ђурић.

Министар је, такође, подвукао да Србија готово да нема бољих пријатеља од народа Африке у сваком смислу - идејном, политичком и духовном.

Министар Антонио је указао да су током његове посете Србији вођени озбиљни разговори у циљу јачања билатералне сарадње, посебно подвукавши Споразум о међусобном признавању академских звања, који је данас потписан у Влади Републике Србије.

Нагласио је да Ангола жели да трансформише своју привреду и спроведе индустријализацију, те да је снажније повезивање српских и компанија из Анголе од важности за њихову економију.

„Желимо да потпишемо Споразум о подстицању и заштити инвестиција, што ће дати гаранције компанијама и пословним људима да ће њихове инвестиције бити сигурне“, истакао је Антонио и додао да се, такође, разговарало и о Уговору о избегавању двоструког опорезивања.

 „Ми смо земља која је трпела рат 25 година и која више него ико познаје цену једног рата и предности мира. Због тога подржавамо Србију у свим мирнодопским напорима које чини, јер знамо да то доприноси и нашем миру и миру у свету“, закључио је министар спољних послова Анголе.