Ideja o "mini šengenu" jedna od najboljih na Balkanu u 21. veku

01. avg 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je ideja o "mini šengenu" jedna od najboljih koja se rodila na Balkanu u 21. veku.

Gostujući na TV Prva, Starović je rekao da je ta incijativa zasnovana na bazičnim vrednostima na kojima počiva EU, da je veoma važna podrška koju joj pružaju SAD, kao i naši evropski partneri, poput, Višegradske grupe. 

"Što se tiče regiona i onih koji imaju neke rezerve, Sarajevo, Podgorica i Priština, verujem da će veoma brzo shvatiti vrednost ove inicijative i pridružiti joj se", poručio je Starović, dodavši da se i sama Priština Vašingtonskim sporazumom obavezala da će se priključiti ovoj inicijativi. 

Govoreći o odluci Valentina Incka, Starović je naglasio da je ona i formalno i suštinski duboko pogrešna, kao i da je izazvala veliku političku krizu u BiH. 

"Ovakva odluka dovodi do još većeg razdora između srpskog i bošnjačkog faktora na Balkanu i uvodi nas u još veća nerazumevanja", izjavio je Starović i dodao da je potrebno učiniti sve da se očuva mir i stabilnost. 

"Moramo da shvatimo koliko je bolna rana zločin u Srebrenici, a Bošnjaci bi morali da shvate koliko je neprihvatljivo za Srbe da budu proglašeni za počinioce genocida i koliko je neprihvatljivo da se negira postojanje Republike Srpske", rekao je Starović. 

Prema njegovim rečima, suštinski problem funkcionalnosti BiH nije Republika Srpska, već odnosi između hrvatskog i bošnjačkog faktora u BiH i činjenica da u Federaciji nema funkcionalne vlasti skoro tri godine. Ocenio je da se visoki predstavnik nije time bavio, a da smo sad dovedeni u situaciju da se bavimo zbivanjima od pre 30 godina i gasimo požar koji je izazvao visoki predstavnik. 

"Ulazimo u period neizvesnosti i potreban je visok nivo odgovornosti i svesti kako bi se ovo prevazišlo i omogućilo normalno političko ravnotežno stanje", zaključio je Starović.