Supruga predsednika Srbije sa ministarkom spoljnih poslova DR Kongo

24. jul 2024.
Supruga predsednika Srbije i naša koleginica Tamara Vučić nastavila je svoju višednevnu posetu afričkim zemljama susretom sa prvom damom Demokratske Republike Kongo, ministarkom spoljnih poslova Terezom Kajikvambe Vagner, kao i obilaskom Nacionalnog muzeja.

Tokom susreta sa državnom sekretarkom i ministarkom spoljnih poslova Demokratske Republike Kongo, sagovornice su razgovarale o jačanju bilateralnih odnosa dveju zemalja, posebno u oblasti kulturne saradnje i obrazovanja, stavljajući akcenat na projekat "Svet u Srbiji" i Međunarodnu organizaciju Frankofonije.

Obe strane istakle su važnost međusobne podrške i solidarnosti, posebno u vremenima globalnih izazova kao što su zdravstvena kriza i ekonomska nestabilnost. 

"Zahvalila sam Demokratskoj Republici Kongo na podršci nacionalnim interesima Srbije u međunarodnim organizacijama. Poseta predsednika i prve dame DR Konga Srbiji 2019. godine dala je dodatni podstrek tradicionalno prijateljskim odnosima dveju zemalja. Izrazila sam nadu da će nam biti dragi gosti u okviru specijalizovane izložbe EXPO2027 u Beogradu“, istakla je supruga predsednika Srbije. 

Ona je naglasila potrebu za daljim unapređenjem prijateljskih veza i zajedničkih projekata od obostranog interesa. 

Tema susreta Tamare Vučić sa prvom damom Demokratske Republike Kongo Deniz Njakeru Čisekedi i članovima njene Fondacije bili su pravci delovanja ove organizacije, koje čine četiri stuba – zdravlje, obrazovanje, borba protiv rodno zasnovanog nasilja i osnaživanje žena. 

“Ovakvi susreti su dragoceni za razmenu ideja i informacija, pa sam iskoristila priliku da uvaženom skupu predstavim četiri polja društvenih aktivnosti u okviru kojih se trudim da dam svoj doprinos - podizanje svesti o važnosti ranog razvoja deteta, podrška osobama obolelim od retkih bolesti, mentalno zdravlje mladih, kao i očuvanje i promocija našeg kulturnog nasleđa”, rekla je Vučić.

Ona je izrazila želju za intenziviranjem međusobne saradnje na svim nivoima. 

U društvu Čisekedi, Vučić je imala priliku da obiđe Nacionalni muzej i upozna se sa bogatim kulturnim nasleđem različitih etničkih grupa, istorijom i tradicijom ove afričke zemlje. 

Muzej, smešten u glavnom gradu Kinšasi, nastoji da promocijom očuva i predstavi kongoansku kulturnu baštinu kako za građane Konga, tako i za posetioce iz celog sveta.               

Tokom posete, u čast Srbije i supruge predsednika Tamare Vučić priređeno je posebno veče u Kongresnoj sali Novog finansijskog centra Kinšase. 

Delegacija Srbije je u društvu prve dame Demokratske Republike Kongo, predsednice Vlade te zemlje, kao i ministarki kulture i spoljnih poslova uživala u bogatom kulturno-umetničkom programu u okviru kojeg su nastupili Kongoanska filharmonija, tamošnji Nacionalni balet, kao i kantautorka i gitaristkinja Selin Banza. 

Supruzi predsednika Vučića ukazano je izuzetno gostoprimstvo i posebna čast, imajući u vidu činjenicu da ova poseta za njih ima istorijski značaj, s obzirom na to da je Tamara Vučić, prema rečima domaćina, prva dama iz Evrope koja je posetila ovu zemlju. 

Tamara Vučić će narednih dana posetiti Kraljevinu Esvatini, kao i Republiku Zimbabve, gde će se sastati sa visokim zvaničnicima kako bi razgovarala o jačanju prijateljskih veza i unapređenju saradnje između Srbije i zemalja afričkog kontinenta.

 

Foto: Tanjug/Marko Đoković