Zvaničan naziv
KNEŽEVINA MONAKO
Državno uređenje
Ustavna monarhija
Glavni grad
Monako
Šef države
Knez Albert II od Monaka (Le Prince Albert II de Monaco)
Predsednik Vlade
Pjer Dartut (Pierre Dartout)
Ministar spoljnih poslova
Izabel Bero-Amadei (Isabelle Berro-Amadeï)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
2007. godine

Politički odnosi

Bilateralni odnosi Republike Srbije i Kneževine Monako su dobri i beleže napredak.
Na poziv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, knez Albert II od Monaka boravio je u zvaničnoj poseti Srbiji 7. i 8. oktobra 2020. Ovo je bila prva zvanična poseta kneza Alberta II R. Srbiji od kada su 2007.  uspostavljeni diplomatski odnosi između dveju država. PR A. Vučić je za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Kneževine Monako kneza Alberta II odlikovao Ordenom Republike Srbije na lenti. 
Predsednik Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i knez Albert II od Monaka sreli su se na marginama 50. zasedanja Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, održanom od 20. do 24. 1. 2020. Ministar spoljnih poslova N. Selaković se susreo sa tadašnjim MIP Kneževine Monako L. Anslemijem na ministarskom sastanku OEBS-a u Stokholmu, 2. decembra 2021. g. Dve zemlje su povezane članstvom u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije u kojoj Monako ima status punopravnog člana, a Srbija pridruženog člana.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja između Republike Srbije i Kneževine Monakase zasniva na robnoj razmeni koje je skromnog obima, iako je u poslednjih pet godina skoro utrostručena. U 2020. godini ostvarena je ukupna razmena u visini od 178 000 EUR, od čega je izvoz iznosio 94 000 EUR, a uvoz 84 000 EUR. U 2019.vrednost ukupne trgovinske robne razmene sa Monakom iznosila je 413 hiljada EUR, što predstavlja povećanje od 80,3% u odnosu na 2018. godinu. Izvoz je iznosio 168 hiljada (povećan je za 118,8%), a uvoz 245 hiljada EUR (povećan je za 61%).

 

Ugovorno stanje

Između Republike Srbije i Kneževine Monaka potpisana su dva sporazuma:

Sporazum o ukidanju viza između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Kneževine Monako i Sporazum o saradnji između Privredne komore Srbije i Privredne komore Monaka

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Parizu http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Ambasada Republike Francuske u Beogradu https://rs.ambafrance.org/

Kontakt u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije: Odeljenje za Evropu, Tel: 306 8326, E-pošta: oev@mfa.rs