Званичан назив
КНЕЖЕВИНА МОНАКО
Државно уређење
Уставна монархија
Главни град
Монако
Шеф државе
Кнез Алберт II од Монака (Le Prince Albert II de Monaco)
Председник Владе
Пјер Дартут (Pierre Dartout)
Министар спољних послова
Лоран Анселми (Laurent Anselmi)
Датум успостављања билатералних односа
2007. године

Политички односи

Билатерални односи Републике Србије и Кнежевине Монако су добри и бележе напредак.
На позив председника Републике Србије Александра Вучића, кнез Алберт II од Монака боравио је у званичној посети Србији 7. и 8. октобра 2020. Ово је била прва званична посета кнеза Алберта II Р. Србији од када су 2007. успостављени дипломатски односи између двеју држава. ПР А. Вучић је за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Кнежевине Монако кнеза Алберта II одликовао Орденом Републике Србије на ленти.
Председник Владе Републике Србије Ана Брнабић и кнез Алберт II од Монака срели су се на маргинама 50. заседања Светског економског форума у Давосу, одржаном од 20. до 24. 1. 2020.
Две земље су повезане чланством у Међународној организацији Франкофоније у којој Монако има статус пуноправног члана, а Србијa придруженог члана.

 

Економски односи

Економска сарадња између Републике Србије и Кнежевине Монакасе заснива на робној размени које је скромног обима, иако је у последњих пет година скоро утростручена. У 2020. години остварена је укупна размена у висини од 178 000 ЕУР, од чега је извоз износио 94 000 ЕУР, а увоз 84 000 ЕУР. У 2019.вредност укупне трговинске робне размене са Монаком износила је 413 хиљада ЕУР, што представља повећање од 80,3% у односу на 2018. годину. Извоз је износио 168 хиљада (повећан је за 118,8%), а увоз 245 хиљада ЕУР (повећан је за 61%).

 

Уговорно стање

Између Републике Србије и Кнежевине Монака потписана су два споразума:

Споразум о укидању виза између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Кнежевине Монако и Споразум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Привредне коморе Монака

 

Контакти

Амбасадa Републике Србије у Паризу http://paris.mfa.gov.rs/lat/

Амбасада Републике Француске у Београду https://rs.ambafrance.org/

Контакт у Министарству спољних послова Републике Србије: Одељење за Европу, Тел: 306 8326, Е-пошта: oev@mfa.rs