Супруга председника Србије са министарком спољних послова ДР Конго

24. juil 2024.
Супруга председника Србије и наша колегиница Тамара Вучић наставила је своју вишедневну посету афричким земљама сусретом са првом дамом Демократске Републике Конго, министарком спољних послова Терезом Кајиквамбе Вагнер, као и обиласком Националног музеја.

Током сусрета са државном секретарком и министарком спољних послова Демократске Републике Конго, саговорнице су разговарале о јачању билатералних односа двеју земаља, посебно у области културне сарадње и образовања, стављајући акценат на пројекат "Свет у Србији" и Међународну организацију Франкофоније.

Обе стране истакле су важност међусобне подршке и солидарности, посебно у временима глобалних изазова као што су здравствена криза и економска нестабилност. 

"Захвалила сам Демократској Републици Конго на подршци националним интересима Србије у међународним организацијама. Посета председника и прве даме ДР Конга Србији 2019. године дала је додатни подстрек традиционално пријатељским односима двеју земаља. Изразила сам наду да ће нам бити драги гости у оквиру специјализоване изложбе ЕXПО2027 у Београду“, истакла је супруга председника Србије. 

Она је нагласила потребу за даљим унапређењем пријатељских веза и заједничких пројеката од обостраног интереса. 

Тема сусрета Тамаре Вучић са првом дамом Демократске Републике Конго Дениз Њакеру Чисекеди и члановима њене Фондације били су правци деловања ове организације, које чине четири стуба – здравље, образовање, борба против родно заснованог насиља и оснаживање жена. 

“Овакви сусрети су драгоцени за размену идеја и информација, па сам искористила прилику да уваженом скупу представим четири поља друштвених активности у оквиру којих се трудим да дам свој допринос - подизање свести о важности раног развоја детета, подршка особама оболелим од ретких болести, ментално здравље младих, као и очување и промоција нашег културног наслеђа”, рекла је Вучић.

Она је изразила жељу за интензивирањем међусобне сарадње на свим нивоима. 

У друштву Чисекеди, Вучић је имала прилику да обиђе Национални музеј и упозна се са богатим културним наслеђем различитих етничких група, историјом и традицијом ове афричке земље. 

Музеј, смештен у главном граду Киншаси, настоји да промоцијом очува и представи конгоанску културну баштину како за грађане Конга, тако и за посетиоце из целог света.               

Током посете, у част Србије и супруге председника Тамаре Вучић приређено је посебно вече у Конгресној сали Новог финансијског центра Киншасе. 

Делегација Србије је у друштву прве даме Демократске Републике Конго, председнице Владе те земље, као и министарки културе и спољних послова уживала у богатом културно-уметничком програму у оквиру којег су наступили Конгоанска филхармонија, тамошњи Национални балет, као и кантауторка и гитаристкиња Селин Банза. 

Супрузи председника Вучића указано је изузетно гостопримство и посебна част, имајући у виду чињеницу да ова посета за њих има историјски значај, с обзиром на то да је Тамара Вучић, према речима домаћина, прва дама из Европе која је посетила ову земљу. 

Тамара Вучић ће наредних дана посетити Краљевину Есватини, као и Републику Зимбабве, где ће се састати са високим званичницима како би разговарала о јачању пријатељских веза и унапређењу сарадње између Србије и земаља афричког континента.

 

Фото: Тањуг/Марко Ђоковић