Dačić za Euraktiv: Visoki funkcioneri SAD potvrdili da će tesno sarađivati sa nama

04. feb 2023.
Ivica Dačić ministar spoljnih poslova Srbije boravio je u SAD gde je razgovarao sa savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom i specijalnim američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

„Razgovori koje sam imao u Vašingtonu sa visokim funkcionerima administracije i Kongresa potvrdili su poštovanje Sjedinjenih Američkih Država za poziciju Srbije u vezi sa Kosovom i Metohijom, uprkos razlikama koje postoje“ rekao je po povratku iz SAD Ivica Dačić ministar spoljnih poslova za Euraktiv.

On je naglasio da je i od savetnika Dereka Šolea i od specijanog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara kao i od senatora i kongresmena dobio potvrdu da nas Amerika doživljava kao kontruktivnog i odgovornog partnera u dijalogu oko Kosova i Metohije kao i da oni poštuju takav naš stav.

Kako je Dačić izjavio u razgovorima mu je to i potvrđeno da Amerika ima razumevanje za naše crvene linije, koje se tiču formiranja Zajednice srpskih opština i našeg protivljenja članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama.

„Veoma je važno i to što je državni sekretar Entoni Blinken u isto vreme telefonom razgovarao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i lično mu potvrdio stajalište Vašingtona da je Srbija odgovoran partner u ovom procesu“, istakao je ministar spoljnih poslova i dodao da sa nama žele da sarađuju po ovim i drugim pitanjima.

Dačić smatra da je za nas izuzetno važno ovo razumevanje Amerike za naše pozicije, jer stavovi tako važne zemlje utiču i na stavove ostalih zapadnih država uključenih u proces oko Kosova i Metohije. S druge strane kaže da je čuo i potpuno suprotne ocene o ponašanju Prištine, naročito oko njenog odbijanja da sprovede obaveze iz Briselskog sporazuma da formiraju Zajednicu srpskih opština.

Američki sagovornici su mu, objašnjava Dačić, ponovili da će tesno sarađivati sa nama, da će biti otvoreni i transparentni oko svakog važnog pitanja.

„Mislim da je ovo dobra prilika da jednu i konstruktivnu saradnju koju imamo sa SAD oko kosovskog dijaloga iskoristimo i za unapređenje naših bilateralnih odnosa. Srbija i SAD imaju dugu istoriju dobrih odnosa i veoma bliskog partnerstva. U interesu je i nas i njih da radimo na tome da ih još više unapređujemo u svakoj oblasti, pa i da ih dovedemo do nivoa strateškog partnerstva“, zaključio je Dačić.

Izvor/Foto: Euraktiv/Stefan Stanojević, Mondo