Дачић за Еурактив: Високи функционери САД потврдили да ће тесно сарађивати са нама

04. феб 2023.
Ивица Дачић министар спољних послова Србије боравио је у САД где је разговарао са саветником у америчком Стејт департменту Дереком Шолеом и специјалним америчким изаслаником за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

„Разговори које сам имао у Вашингтону са високим функционерима администрације и Конгреса потврдили су поштовање Сједињених Америчких Држава за позицију Србије у вези са Косовом и Метохијом, упркос разликама које постоје“ рекао је по повратку из САД Ивица Дачић министар спољних послова за Еурактив.

Он је нагласио да је и од саветника Дерека Шолеа и од специјаног изасланика за Западни Балкан Габријела Ескобара као и од сенатора и конгресмена добио потврду да нас Америка доживљава као контруктивног и одговорног партнера у дијалогу око Косова и Метохије као и да они поштују такав наш став.

Како је Дачић изјавио у разговорима му је то и потврђено да Америка има разумевање за наше црвене линије, које се тичу формирања Заједнице српских општина и нашег противљења чланству Косова у Уједињеним нацијама.

„Веома је важно и то што је државни секретар Ентони Блинкен у исто време телефоном разговарао са председником Александром Вучићем и лично му потврдио стајалиште Вашингтона да је Србија одговоран партнер у овом процесу“, истакао је министар спољних послова и додао да са нама желе да сарађују по овим и другим питањима.

Дачић сматра да је за нас изузетно важно ово разумевање Америке за наше позиције, јер ставови тако важне земље утичу и на ставове осталих западних држава укључених у процес око Косова и Метохије. С друге стране каже да је чуо и потпуно супротне оцене о понашању Приштине, нарочито око њеног одбијања да спроведе обавезе из Бриселског споразума да формирају Заједницу српских општина.

Амерички саговорници су му, објашњава Дачић, поновили да ће тесно сарађивати са нама, да ће бити отворени и транспарентни око сваког важног питања.

„Мислим да је ово добра прилика да једну и конструктивну сарадњу коју имамо са САД око косовског дијалога искористимо и за унапређење наших билатералних односа. Србија и САД имају дугу историју добрих односа и веома блиског партнерства. У интересу је и нас и њих да радимо на томе да их још више унапређујемо у свакој области, па и да их доведемо до нивоа стратешког партнерства“, закључио је Дачић.

Извор/Фото: Еурактив/Стефан Станојевић, Мондо