Političke konsultacije sa Švajcarskom

17. okt 2024.
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva inostranih poslova Švajcarske Konfederacije održane su danas u Beogradu, a tom prilikom je konstatovano da su bilateralni odnosi sveobuhvatni i dinamični, uz česte susrete na visokom i najvišem nivou.

U prijateljskom razgovoru, obostrano je izraženo zadovoljstvo povodom redovne dinamike održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva spoljnih poslova. 
Razmenjena su i mišljenja o mogućnostima daljeg jačanja saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa i izraženo zadovoljstvo zbog kvaliteta naučno-tehnološke saradnje, sa posebnim osvrtom na važnost održavanja „Prvog inovacionog foruma Srbija-Švajcarska“. 

Istaknuta je spremnost za dalje unapređenje saradnje na ekonomskom planu, u oblasti digitalizacije, veštačke inteligencije, kao i dualnog obrazovanja.  Razgovarano je i o Specijalizovanoj izložbi Ekspo koja će se održati 2027. godine u Beogradu kao potencijalnoj oblasti saradnje.  

Prilikom današnjeg susreta, obostrano je konstatovano da je srpska dijaspora važan most koji povezuje dve zemlje. 

Švajcarska delegacija je upoznata sa procesom evrointegracija Republike Srbije, a razgovarano je i o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, posebno imajući u vidu aktuelno članstvo te zemlje u Savetu bezbednosti UN.  

Švajcarsku delegaciju predvodila je pomoćnik državnog sekretara i direktor za Evroaziju ambasador Muriel Penever, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju ambasador Tamara Rastovac Siamašvili.