Политичке консултације са Швајцарском

17. Oct 2024.
Политичке консултације између Министарства спољних послова Републике Србије и Министарства иностраних послова Швајцарске Конфедерације одржане су данас у Београду, а том приликом је констатовано да су билатерални односи свеобухватни и динамични, уз честе сусрете на високом и највишем нивоу.

У пријатељском разговору, обострано је изражено задовољство поводом редовне динамике одржавања политичких консултација између два министарства спољних послова. 
Размењена су и мишљења о могућностима даљег јачања сарадње у бројним областима од заједничког интереса и изражено задовољство због квалитета научно-технолошке сарадње, са посебним освртом на важност одржавања „Првог иновационог форума Србија-Швајцарска“. 

Истакнута је спремност за даље унапређење сарадње на економском плану, у области дигитализације, вештачке интелигенције, као и дуалног образовања.  Разговарано је и о Специјализованој изложби Eкспо која ће се одржати 2027. године у Београду као потенцијалној области сарадње.  

Приликом данашњег сусрета, обострано је констатовано да је српска дијаспора важан мост који повезује две земље. 

Швајцарска делегација је упозната са процесом евроинтеграција Републике Србије, а разговарано је и о сарадњи у оквиру међународних организација, посебно имајући у виду актуелно чланство те земље у Савету безбедности УН.  

Швајцарску делегацију предводила је помоћник државног секретара и директор за Евроазију амбасадор Муриел Пеневер, док је делегацију Министарства спољних послова Републике Србије предводила в.д. помоћника министра за билатералну сарадњу амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили.