Ђурић са председником Владе Азербејџана

02. Sep 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић састао се данас, у оквиру посете Републици Азербејџан, са председником владе те земље Алијем Асадовим.

Министар Ђурић је, током састанка, истакао да су Србија и Азербејџан две традиционално пријатељске земље, које, захваљујући јаким и непосредним везама председника Александра Вучића и Илхама Алијева, данас имају политичке односе на историјском максимуму.

Навео је да би одржавање првог састанка Савета за стратешко партнерство две земље до краја ове године било још једна потврда одличних односа два председника и две владе, али и добар начин за наставак билатералне сарадње на високом нивоу.

Када је реч о економској билатерали, Ђурић је изразио задовољство чињеницом да је, само у последњих пет година, обим трговинске размене са Азербејџаном увећан скоро 14 пута, што сведочи о све интензивнијој динамици наше привредне сарадње.

И овом приликом, шеф српске дипломатије захвалио је на подршци Азербејџана избору Београда за домаћина Специјализоване светске изложбе Експо 2027, као и на принципијелном поштовању територијалног интегритета и суверенитета Србије.

С тим у вези, Ђурић се осврнуо на најновија дешавања на Косову и Метохији, те указао да је циљ политике Приштине спровођење терора над српским народом и његово етничко чишћење са територије наше јужне покрајине.

Шеф српске дипломатије је рекао да Србија пружа пуну подршку суверенитету и територијалном интегритету Републике Азербејџан, изразивши уверење да ће две државе наставити са међусобном подршком у међународној арени.