Камбера: Предаја акредитивних писама амбасадора Радета Стефановића

08. Aug 2024.
Амбасадор Раде Стефановић предао је 8. августа акредитивна писма Његовој Екселенцији Дejвиду Тиви Капуу, генералном гувернеру Соломонових Острва, чиме је и формално преузео дужност првог амбасадора Републике Србије, на нерезиденцијалној основи, у овој држави од успостављања дипломатских односа у децембру 2021. године.

У свом излагању, амбасадор Стефановић пренео је поздраве председника Републике Србије Александра Вучића и најбоље жеље за даљи напредак Соломонових Острва и његових грађана.

Обострано је изражена спремност за интензивирање међусобне сарадње у различитим областима, као и међусобних контаката – укључујући и оне на високом нивоу.

Амбасадор Стефановић је посебно нагласио да Република Србија веома цени позицију Соломонових Острва када је у питању територијални интегритет и суверенитет Републике Србије, као и да одлука Соломонових Острва да повуче признање једнострано проглашене независности Косова представља показатељ доследног поштовања међународног права и Повеље УН.

Генерални гувернер Дејвид Тива Капу је истакао да је успостављање дипломатских односа између Републике Србије и Соломонових Острва пре непуне три године било мотивисано жељом да се међусобне везе, пријатељство и сарадња ојачају, као и да постоји заједничко опредељење да се односи развијају на принципима једнакости, међусобног поштовања и разумевања.