Ђурић: Поверење, сигурност и стратешко партнерство одликују однос Србије и Азербејџана

02. sep 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је у Бакуу да су Србија и Азербејџан у протекле две деценије постигли много у изградњи међусобних односа, које данас карактеришу поверење, сигурност и стратешко партнерство у правом смислу те речи.

Ђурић је, на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Азербејџана Џејхуном Бајрамовом, констатовао да је партнерство наших двеју земаља обликовано под стратешком визијом председника Александра Вучића и председника Илхама Алијева. 

„Као нови министар спољних послова Србије одушевљен сам што сам овде и веома сам поносан што настављам рад генерација које су изградиле однос између Србије и Азербејџана до нивоа на којем можемо рећи да имамо чврст темељ и да можемо да се ослонимо на наше пријатеље из Азербејџана за све што је важно“, поручио је министар Ђурић.

„Разговарали смо о читавом низу питања, укључујући сарадњу у економској сфери која расте из године у годину. Ове године већ обележавамо рекордну годину у нашој економској сарадњи, али смо заинтересовани за додатно унапређење, јер добре политичке и међуљудске везе могу и треба да буду допуњене већом повезаношћу наших економија“, рекао  је шеф српске дипломатије.

Србија је веома заинтересована за одржавање прве седнице Савета за стратешку сарадњу, истакао је Ђурић, уз констатацију да ће то бити наставак већ одличног нивоа званичне и формалне комуникације између двеју земаља. 

Са азербејџанским колегом Ђурић је разговарао и модалитетима за стварање обострано корисне сарадње када је реч о међународној изложби Експо 2027, чији је домаћин Београд. 

„Очекујемо да ћемо имати више од три милиона посетилаца на изложби и волели бисмо, не само да имамо велики и централно лоциран павиљон Азербејџана, већ и да компаније из Азербејџана учествују у свему што води ка тој манифестацији“, нагласио је Ђурић.

Министар Ђурић је поздравио одржавање Конференције УН о климатским променама у Бакуу, у новембру ове године, истакавши да ће Србија активно учествовати на том скупу у жељи да допринесе иницијативама које су покренули наши пријатељи из Азербејџана.

Данашњи разговор са министром Бајрамовом се, према Ђурићевим речима, односио и на широк спектар политичких тема, укључујући међусобну подршку питањима од највишег државног и националног значаја.

„Наставићемо да у потпуности и снажно подржавамо суверенитет и територијални интегритет Азербејџана. То је ствар принципа и веома смо захвални Азербејџану што је уз нас и подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, што није само ствар наших одличних билатералних односа, већ и тога да наше две земље бране међународно право и Повељу Уједињених нација “, рекао је Ђурић.

Међу темама разговора је, према његовим речима, била и актуелна ситуација на Косову и Метохији, односно проблеми са којима се српски народ тамо суочава. 

„Пријатеље и колеге из Азербејџана информисао сам о притисцима са којима се српски народ суочава услед једностраних мера режима Аљбина Куртија, што је универзално осуђено од земаља Европске уније, али и земаља широм света. На терену је притисак такав да је само прошле године 15 одсто српског становништва било принуђено да напусти своје домове услед ових тешких услова“, указао је министар Ђурић.

Он је захвалио је Азербејџану на подршци нашој земљи у међународним организацијама, додајући да се то цени не само на политичком нивоу, већ да то цене и грађани Србије.

Министар Бајрамов је на конференцији за новинаре истакао да је са шефом српске дипломатије разговарао о широком спектру питања у вези са стратешким партнерством две земље у различитим областима, укључујући економију, трговину, енергетику, транспорт и комуникације и хуманитарна питања.

„Активности Међувладине комисије за трговинску и економску сарадњу, али и раст трговинске размене, успешна сарадња у области енергетике, као и заједнички инвестициони пројекти,  показују динамику нашег стратешког партнерства”, указао је Бајрамов, оценивши да одржавање састанака на високом нивоу, потписани документи и њихова примена имају кључну улогу у даљем јачању билатералних односа.

У наредном периоду, према речима министра Бајрамова, Србија и Азербејџан ће размотрити и могућност увођења безвизног режима путовања за грађане обе земље, затим сарадњу у области образовања, као и могућност братимљења градова са циљем јачања веза два народа.

„Међусобно поштовање и подршка, као и норме и принципи међународног права основа су за нашу билатералну и мултилатералну сарадњу”, закључио је министар Бајрамов.

У оквиру данашњег сусрета у Бакуу, потписан је и Меморандум о разумевању између Дипломатске академије Министарства спољних послова Србије и Универзитета АДА. Меморандум су потписали амбасадор Републике Србије у Азербејџану Драган Владисављевић и проректор Универзитета АДА Фариз Исмаилзаде.