VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši: viza nije potrebna za boravak do 30 dana
Obični pasoši i druge putne isprave: viza nije potrebna za boravak do 30 dana

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Nosiocima srpskih pasoša nije potrebna viza za boravak do 30 dana.

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Pružanje zdravstvene zaštite je daleko ispod evropskih i američkih standarda. Bolnice nisu klimatizovane. Hitna medicinska pomoć je spora. Ambulante su u manjim mestima retke, pa se za medicinsku pomoć mora ići u Paramaribo glavni grad države. Putno osiguranje je potrebno.
Aktuelnu informaciju o zdravstvenoj situaciji u ovoj zemlji možete naći na sajtu Svetske zdravstvene organizacije https://www.who.int/countries/sur/ 

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost u Surinamu je problematična zbog malog broja policijskih snaga van turističkih mesta. Treba biti oprezan i u turističkim centrima zbog džeparenja i razbojništva na ulicama i u trgovačkim centrima. Provalne krađe su takođe dosta česte.

TRANSPORT – Javni prevoz se obavlja mini busevima i taksijima. Turistima se preporučuje da ne koriste mini buseve zbog nepouzdanih vozača. Taksiji su često neobeleženi i nemaju taksimetar. Potrebno je ugovoriti cenu vožnje pre ulaska u vozilo.
Državljani R. Srbije mogu voziti sa srpskom vozačkom dozvolom sa zvaničnim prevodom na holandski jezik.

OSTALO – Valuta: Surinam dolar (SRD)

Kontakti:
Prilikom boravka na Surinamuza konzularnu pomoć i zaštitu, možete se obratiti Ambasadi Republike Srbije u Vašington SAD (adresa: 2233 WisconsinAvenue, Suite 410 N.W. Washington D.C. 20007, USA), koja na radnoj osnovi pokriva Surinam, putem sledećeg kontakt telefona: +1 (202) 332-0333 i elektronske adrese: info@serbiaembusa.org ili consular@serbiaembusa.org