Abudža: Svečani prijem povodom Dana Državnosti Republike Srbije

15. feb 2024.
Otpravnik poslova Ambasade Republike Srbije u Abudži Jugoslav Lj. Vukadinović bio je domaćin svečanog prijema povodom Dana državnosti Republike Srbije.
On je u pozdravnom govoru istakao da Dan državnosti 15. februara simbolizuje preporod srpske države i obeležava dva značajna datuma iz novije nacionalne istorije.

Podsetio je da je u Orašcu  na ovaj dan 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Otomanske imperije, a da je istog dana 1835. godine Skupština u Kragujevcu  proglasila Sretenjski ustav. Vukadinović je izrazio posebnu zahvalnost nigerijskoj podršci na teritorijalnoj celovitosti Republike Srbije, budući da nikada nije priznala tzv. Kosovo.

Posebno je naglasio da će Beograd biti domaćin specijalizovane izložbe EKSPO 2027 i uputio poziv nigerijskim preduzetnicima i izlagačima da uzmu učešće na toj velikoj manifestaciji.
Istakao je da su dve zemlje tokom novije istorije imale odlične i prijateljske diplomatske odnose, kao i da Srbija i Nigerija podržavaju jedna drugu na svojim zacrtanim putevima uz posebno uzajamno uvažavanje i razumevanje.

Prijemu su prisustvovali zvaničnici Ministarstva inostranih poslova Nigerije, predstavnici drugih vladinih institucija, GI policijskih snaga FCT, strane diplomate, počasni konzuli Republike Srbije, istaknute ličnosti iz akademskih, političkih, privrednih, kulturnih i medijskih krugova, kao i predstavnici srpske dijaspore u Abudži.