Jerevan: Ambasadorka Panajotović Cvetković sa zamenikom ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport

21. jun 2022.
Ambasadorka Republike Srbije u Republici Jermeniji Tatjana Panajotović Cvetković razgovarala je sa zamenikom ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Republike Jermenije Arturom Martirosjanom o aktuelnim projektima i planovima za unapređenje saradnje Srbije i Jermenije u oblastima naučno-obrazovne, kulturne i sportske saradnje.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će u narednom periodu doći do unapređenja ugovornog okvira saradnje u oblasti kulture i sporta, što je važan preduslov buduće bilateralne saradnje Srbije i Jermenije u ovim oblastima.

U razgovoru je takođe istaknut značaj uspostavljanja lektorata za srpski jezik u Jermeniji i za jermenski jezik u Srbiji, u cilju formiranja budućih generacija poznavaoca kultura i istorije naših naroda, u čemu bi od značajne pomoći bila i međusobna univerzitetska razmena, kao i razmena stipendija za školovanje na prestižnim univerzitetima u Srbiji i Jermeniji. Osim toga, razmenjena su mišljenja o mogućnostima saradnje i razmene iskustava u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, kao i zajedničkog učešća u evropskim programima kulturno-naučne saradnje „Erazmus Plus“ i „Horizont Evropa“.

U pogledu učešća na kulturnim manifestacijama, ambasadorka Srbije je obavestila zamenika ministra da će predstavnici Srbije, po pozivu organizatora, učestvovati na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Drvo kajsije“ koji će se održati u jermenskom etno selu Uđan u avgustu ove godine.
Zamenik ministra Martirosjan je upoznao ambasadorku sa tokom organizacije predstojećeg naučnog festivala „Starmus 6“, koji će se održati u Jerevanu u septembru ove godine.  Na njemu će učestvovati sedam dobitnika Nobelove nagrade, a tema će biti „50 godina na Marsu“.

Martirosjan je najavio da će uskoro biti upućeni pozivi visokim državnim zvaničnicima Republike Srbije i predstavnicima naučnih krugova za učešće na ovoj manifestaciji, koja je od velikog značaja za Jermeniju.