Varšava: Ambasador Košutić sa studentima Varšavskog univerziteta

15. maj 2023.
Ambasador Republike Srbije u Poljskoj Nebojša Košutić primio je grupu studenata Varšavskog univerziteta okupljenih u Društvo za spoljnu politiku, koje deluje na tom Univerzitetu.

Oni rade na tradicionalnom projektu Diplomatska akcija, koji se organizuje već po trinaesti put. Cilj projekta je upoznavanje studenata sa spoljnopolitičkim ciljevima drugih zemalja kao i njihovoj kulturi, istoriji, tradiciji i ekonomiji.

Studenti su ovoga puta bili posebno zainteresovani za bilateralne veze i odnose Srbije i Poljske o čemu ih je ambasador Nebojša Košutić iscrpno informisao. Ambasador je ovom prilikom posebno naglasio da se sledeće godine navršava 105. godina od uspostavljanja odnosa između naše dve zemlje, koji su uvek bili prijateljski, bez ozbiljnijih nesuglasica.

Ambasador je ukazao studentima na ulogu međunarodnog prava u međunarodnoj areni i za to kao aktuelne primere naveo značaj očuvanja teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta kako Srbije tako i Ukrajine i drugih zemalja čija je celovitost ugrožena. Ambasador je posebno objasnio studentima razloge zbog kojih po ovom pitanju ne sme biti razlika u pristupu međunarodne zajednice.