Vašington: Ambasador Đurić razgovarao sa Bilom Hagertijem

08. okt 2021.
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić sastao se u Senatu sa članom Komiteta za spoljne poslove Bilom Hagertijem i sa njim razgovarao o važnosti jačanja ekonomskih odnosa sa SAD, kao i u našem regionu.

Ocenivši da dobro razvijena privredna saradnja čini snažnu nit sveukupnih bilateralnih odnosa, ambasador Đurić upoznao je senatora Hagertija sa nizom finansijskih parametara koji potvrđuju da je Srbija predvodnik ekonomskog razvoja u ovom delu Evrope.

,,Aktuelni podaci pokazuju da priliv stranih investicija samo u Srbiji iznosi oko 61%, dok naš region zbirno ima 39%. To je pokazatelj perspektivnosti koncepata poput „Otvorenog Balkana“ jer takve inicijative direktno otvaraju nova vrata budućnosti čitavog regiona“, naveo je Đurić.

U okviru ekonomskih tema, sagovornici su posvetili pažnju i pitanjima energetske bezbednosti, gde je ambasador Đurić ocenio da su interesi Srbije i SAD komplementarni i u tim oblastima.

On je dodao da svaka država danas teži da kontinuiranim snabdevanjem energentima učvrsti svoju energetsku nezavisnost i tako ojača sveopštu ekonomsku stabilnost i poziciju na međunarodnoj sceni.