Prve političke konsultacije Srbije i Gvatemale

13. okt 2021.
Prve političke konsultacije ministarstava spoljnih poslova Srbije i Gvatemale održane su u Beogradu i tom prilikom sagovornici su se saglasili da je to još jedna potvrda izuzetno dinamične saradnje dve države.

Na sastanku je istaknut značaj nedavne posete ministra Selakovića Gvatemali, kao i učešće ministra inostranih poslova Gvatemale Pedra Brola na komemorativnom skupu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu.

Izraženo je opredeljenje za unapređenje političkog dijaloga i realizaciju susreta na najvišem i visokom nivou, i to već naredne godine kada se obeležava 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Takođe, razmenjena su mišljenja o mogućnostima uspostavljanja parlamentarne saradnje, ali i dogovoreni konkretni koraci radi konsolidacije ugovora između vlada dve države.

Gvatemalsku delegaciju predvodio je zamenik ministra inostranih poslova ambasador Karlos Ramiro Martines, a delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Srbije predvodio državni sekretar Nemanja Starović.