Selaković: Tradicionalno prijateljstvo i istorijska bliskost Srbije i Kube

29. avg 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Republike Kube Brunom Rodrigesom Pariljom.

Selaković je, u obraćanju novinarima posle sastanka, rekao da je Srbija zainteresovana za održavanje najviše dinamike bilateralnog dijaloga i saradnje u pitanjima od obostranog značaja.

Podsećajući da se sa ministrom Brunom Rodrigesom Pariljom sastaje četvrti put u poslednjih 11 meseci, Selaković je naveo da je razmena poseta u kratkom roku od velike važnosti, budući da Srbija i Kuba u novembru obeležavaju 120. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

„U današnjim razgovorima potvrdili smo odnos tradicionalnog prijateljstva i istorijske bliskosti naših naroda, te pokazali jasnu opredeljenost da kroz dalje aktivnosti učinimo da naši odnosi u budućnosti budu još jači, sadržajniji i kvalitetniji“, rekao je Selaković, napomenuvši da je jedan kubanski ministar spoljnih poslova u Beogradu prvi put nakon 33 godine.

Selaković je istakao da mu je posebno zadovoljstvo što je imao priliku da predsedniku Srbije predloži ministra Bruna Rodrigesa Parilju za jedno od naših najviših državnih odlikovanja.

„Obostrano smo konstatovali potrebu za jačanje našeg političkog dijaloga na svim nivoima kroz realizaciju poseta zvaničnika obe zemlje. Zainteresovani smo takođe da unapređujemo ekonomsku saradnju sa Kubom, i za to postoje ozbiljni načini i neiskorišćeni potencijali koje želimo da stavimo u službu jačanja naših odnosa“, kazao je Selaković.

Na sastanku je, takođe, kako je dodao, bilo reči i o jačanju saradnje u raznim drugim oblastima, kao što su poljoprivreda, sport i omladina, turizam, zdravstvo i farmacija.

Ministar Selaković je ponovio izraze duboke zahvalnosti za doslednu podršku koju Kuba pruža očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, naglasivši da principijelna pozicija Kube o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ predstavlja odraz privrženosti te zemlje osnovnim principima međunarodnog prava.

„Podrška Kube nije samo principijelna nego je i veoma aktivna. U svim međunarodnim forumima i organizacijama u kojima se Priština pojavljuje kao podnosilac zahteva za ulazak u članstvo naši kubanski prijatelji nisu samo neko ko diže ruku i glasa protiv toga, već i istupa protiv toga skrećući pažnju koliko je važno da se očuva međunarodno-pravni poredak“, rekao je Selaković.

Šef srpske diplomatije upoznao je kubanskog kolegu sa situacijom na Kosovu i Metohiji i naporima koje državno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vučićem ulaže u iznalaženje kompromisnog rešenja.

Selaković je, kako je rekao, u današnjem razgovoru istakao duboko razumevanje Srbije za punu podršku nastojanjima Kube da u multilateralnim okvirima traži modalitete za prevazilaženje situacije vezane za ukidanje ekonomskog, finansijskog i trgovinskog embarga SAD.

„Srbija, kao zemlja koja je godinama bila izložena ekonomskim sankcijama, veoma dobro razume teškoće sa kojima se Republika Kuba i njeni građani suočavaju usled višedecenijskog embarga“, naveo je Selaković.     

Kubanski ministar je, u obraćanju novinarima nakon sastanka, konstatovao da su Srbija i Kuba istorijski prijateljske zemlje i da naši narodi tradicionalno dele osećanja uzajamnog poštovanja i prijateljstva.

Prema njegovim rečima, u razgovoru je potvrđena podrška Kube teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i izražena zahvalnost zbog podrške Srbije po pitanju embarga kojem je izložena Kuba.

Ministar Bruno Rodriges Parilja naveo je da i danas potpisani sporazumi jesu primer volje i zainteresovanosti za razvoj bilateralnih odnosa.

Mogućnosti za razvoj ekonomske saradnje su, prema njegovim rečima, u usponu, i Kuba ceni što postoji veliki potencijal za saradnje dveju država u brojnim drugim oblastima.

„Razgovarali smo i kompleksnoj međunarodnoj situaciji i imamo saglasnost da postoji zajednička želja za očuvanje mira i međunarodnog prava“, rekao je  ministar Bruno Rodriges Parilja.

U okviru posete kubanskog ministra, danas su potpisani Memorandum između Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Višeg instituta za međunarodne odnose „Raul Roa Garsija“ Ministarstva spoljnih poslova Republike Kube, kao i Memorandum o razumevanju u oblasti sporta.