Dobrosusedski odnosi Srbije i Rumunije

12. jul 2024.
Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev razgovarao je danas sa ambasadorkom Rumunije u Srbiji Silvijom Davidoju.

Ocenivši da naše dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske i dobrosusedske odnose, Kozarev je rekao da Srbija izuzetno ceni podršku Rumunije kada je reč o pitanjima od nacionalnog interesa, posebno jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova.

Kozarev je naveo da su naši narodi uvek kroz istoriju bili usmereni jedan na drugog, i da to otvara danas prostor za još jaču saradnju u svim oblastima.

Sagovornici su ukazali da, iako postoje brojni prekogranični projekti koji povezuju Srbiju i Rumuniju, jedan od najvažnijih zajedničkih prioriteta jeste jačanje ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike i transporta.

Takođe, naveli su da je u narednom periodu korisno intenzivirati i politički dijalog na najvišem nivou, koji će biti praćen uzajamnim posetama državnih zvaničnika.

Kada je reč o situaciji u regionu, Kozarev je istakao da će Srbija ostati stub mira i stabilnosti, što je jedan od glavnih preduslova za svaki dalji napredak i bolji život.

Uzimajući u obzir da će Beograd 2027. godine biti domaćin Specijalizovane izložbe „Ekspo“, Kozarev je izrazio nadu da će Rumunija biti jedan od istaknutih učesnika ove velike međunarodne manifestacije.