Izjava ministra Dačića povodom imenovanja novih ambasadora

22. nov 2023.
Objavljivanjem ukaza predsednika Republike Aleksandra Vučića, okončana je procedura postavljenja četvoro ambasadora Republike Srbije. Reč je o diplomatama sa višegodišnjim radnim stažom u Ministarstvu spoljnih poslova. Našu zemlju će ubuduće u Švedskoj predstavljati Jelena Čukić Matić, u Venecueli Katarina Andrić, u Brazilu Aleksandar Ristić, a u Libiji Dragan Todorović.

Reč je o diplomatama sa višegodišnjim radnim stažom u Ministarstvu spoljnih poslova. Našu zemlju će ubuduće u Švedskoj predstavljati Jelena Čukić Matić, u Venecueli Katarina Andrić, u Brazilu Aleksandar Ristić, a u Libiji Dragan Todorović.

Jelena Čukić Matić je, nakon diplomiranja na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i položenog pravosudnog ispita, radila u porodičnoj advokatskoj kancelariji. Profesionalno i akademsko usavršavanje nastavila je tokom karijere na institucijama u Srbiji i inostranstvu. U Ministarstvu spoljnih poslova je zaposlena od 1996. godine. Službovala je u ambasadama Srbije u Londonu, Otavi, Vašingtonu i Bukureštu. U Ministarstvu je, između ostalog, bila angažovana u Kancelariji portparola, Odeljenju za Evropu, Odeljenju za Ameriku, Odeljenju za Ujedinjene nacije, a bila je i šef Kabineta ministra spoljnih poslova. Govori engleski, francuski i španski jezik.

Katarina Andrić je diplomirala španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Ministarstvu spoljnih poslova radi od 1996. godine, a bila je, između ostalog, angažovana u Kabinetu predsednika SRJ i Timu za pregovore o statusu Kosova i Metohije. Od 2021. godine vrši funkciju šefa Odseka za ljudska prava i humanitarna pitanja. Službovala je u ambasadama Srbije u Tel Avivu, Limi, Buenos Airesu, Stalnoj misiji pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču i u Kabinetu Generalnog sekretara OEBS u Beču. Govori španski, engleski i francuski jezik.

Aleksandar Ristić je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 2004. godine i u više navrata je bio angažovan u Odeljenju za Afriku i Bliski istok, u kojem od 2023. godine vrši funkciju načelnika. Radio je i u Spoljnopolitičkom timu u Kabinetu predsednika Republike. Službovao je u ambasadama Srbije u Adis Abebi, Damasku, Bejrutu, a od 2019. do 2023. godine bio je ambasador Republike Srbije u Saveznoj Demokratskoj Republici Etiopiji. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je završio i master studije. Govori engleski i nemački jezik.

Dragan Todorović je diplomirao na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na Odseku za arapski jezik i književnost, a doktorirao na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Nakon angažmana u Drugoj upravi JNA (današnja Vojnoobaveštajna agencija), počeo je da radi u Ministarstvu spoljnih poslova 1998. godine. U dva navrata je službovao u Ambasadi Srbije u Tripoliju, kao i u ambasadama u Damasku i Rijadu. Od 2017. do 2023. godine bio je ambasador Republike Srbije u Islamskoj Republici Iran. U Ministarstvu spoljnih poslova je radio u odeljenjima za Afriku i Bliski istok, Ujedinjene nacije i Evropu. Autor je monografije i više radova u naučnim časopisima. Govori arapski, persijski, engleski i francuski jezik.