Ministar Selaković drugog dana u Njujorku razgovarao sa 27 šefova diplomatija

20. sep 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, u okviru aktivnosti tokom drugog dana učešća na 77. zasedanju Generalne skupštine UN, imao veliki broj susreta na marginama tog značajnog multilateralnog događaja.

Šef srpske diplomatije imao je u jednom danu kraće ili duže susrete sa čak 27 ministara spoljnih poslova, tokom kojih su dotaknute teme iz oblasti bilateralne saradnje, ali i aktuelne geopolitičke teme. 

Selaković je imao duže bilateralne sastanke sa ministrima spoljnih poslova Svete Lusije, Malte, Jermenije, Senegala, Somalije, Kuvajta, Gruzije, Laosa i Kostarike.  

Ti razgovori su bili prilika za iznošenje konkretnih predloga za unapređenje bilateralne saradnje, kao i za razmenu informacija i stavova o najvećim međunarodnim izazovima današnjice, kao što su kriza u snabdevanju hranom i energentima. 

Jedna od dominantnih tema i u jučerašnjim razgovorima bila je situacija na Kosovu i Metohiji i nastojanje Srbije da se, u skladu sa međunarodnim pravom, mirnim i političkim sredstvima, izbori za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa. 

Tokom ovog dinamičnog dana u Njujorku potpisana su još dva međunarodna sporazuma - o saradnji u oblasti sporta sa Kuvajtom i saradnji u oblasti poljoprivrede sa Senegalom.  

Šef srpske diplomatije je bio pozvan i da učestvuje na skupu „Mladi ministri spoljnih poslova“, čiji je domaćin bio ministar Pakistana. O svojim iskustvima na čelu nacionalnih diplomatija, ali i ulozi uspešnih političara nove generacije u kreiranju miroljubivih i stabilnih geopolitičkih odnosa, govorilo je deset ministara. 

Na skupu su, osim ministra spoljnih poslova Srbije i domaćina iz Pakistana, učestvovali predstavnici Mađarske, Češke, Katara, Kanade, Lihtenštajna, Litvanije, Paname ...  

Drugi radni dan u Njujorku ministar Selaković završio je trilateralnom radnom večerom sa šefovima diplomatija Grčke i Kipra.