Ministri Selaković i Gojković potpisali Principe saradnje i koordinacije između dva ministarstva

27. dec 2021.
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković potpisali su danas Principe saradnje i unapređenja koordinacije između Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva kulture i informisanja u oblasti javne i kulturne diplomatije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka ministri Selaković i Gojković poručili su da se zajedničkim snagama nastavlja sa popularizacijom naše kulture, kako u najznačajnijim svetskim prestonicama, tako i u krajevima gde je ona dobro poznata, a to su države regiona.

Ministar Selaković naveo je da je u prethodnom periodu imenovana direktorka Kulturnog centra u Parizu, da će u naredna tri dana biti imenova direktorka Kulturnog centra u Pekingu, kao i da je procedura za otvaranje Kulturnog centra u Londonu formalno privedena kraju.

„Nastavljamo sa popularizacijom naše kulture i u narednom periodu fokusiraćemo se na otvaranje novih kulturno-informativnih centara naše zemlje. Radimo na tome da u narednom periodu potpišemo sporazume sa Severnom Makedonijom i Slovenijom o otvaranju naših kulturno-informativnih centara u Skoplju i Ljubljani“, istakao je Selaković.
 
„Želim da istaknem da je naš rad na popularizaciji i zaštiti srpske kulture, srpskog kulturnog materijalnog i nematerijalnog nasleđa, kulminirao izborom naše ambasadorke u Unesku Tamare Rastovac-Siamašvili za predsedavajuću Izvršnom odboru Uneska, čime je Srbija prvi put dobila tako visoko pozicioniranog diplomatu u ovoj agenciji UN“, rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je naveo da u oblasti kulturne i javne diplomatije postoje svakodnevne konsultacije između dva ministarstva, kao i da je jedan od noviteta stalno praćenje aukcijskih kuća u inostranstvu i predmeta koji su od značaja za srpsku kulturno-istorijsku baštinu.
 
Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković istakla je da je izuzetna i sadržajna saradnja dva ministarstva rezultirala potpisivanjem Principa saradnje.

 
„Sporazumom smo institucionalizovali našu dobru saradnju, a želimo da se još više fokusiramo na saradnju u međunarodnim organizacijama, pre svega Unesku, ali i Međunarodnoj organizaciji Frankofonije“, kazala je ministarka.

Ona je podvukla da je veoma važno da se kroz diplomatiju predstavi i kultura jedne države, rekavši da bez kulture nema klasične diplomatije.

"Srpska kultura, kao i kultura svih nacionalnih manjina koje žive i stvaraju u našoj zemlji zaslužuje međunarodnu pažnju", poručila je ministarka Gojković.

Ministarka je navela primer da su izložbe u Kulturnom centru u Parizu - izložba slikara Cileta Marinkovića, izložba o diplomati i književniku Ivi Andriću i izložba Muzeja marginalne i naivne umetnosti -  privukle veliku pažnju, kako naše dijaspore, tako i inostrane publike.