Održane konsultacije u domenu bezbednosne politike sa Republikom Francuskom

12. apr 2024.
Konsultacije u domenu bezbednosne politike između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske održane su 12. aprila 2024. g. u Parizu.

Francusku delegaciju predvodio je direktor Direkcije za strateška pitanja, bezbednost i razoružanje Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Republike Francuske, Gijom Olanje, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije predvodio v.d. pomoćnika ministra za bezbednosnu politiku, ambasador Igor Kuželka.

Konstatovan je odličan nivo bilateralnih odnosa dve zemlje i razvijena dinamika političkog dijaloga na najvišem nivou, o čemu svedoči uspešno realizovana zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Parizu 8-9. aprila 2024. godine, kao i susreti visokih zvaničnika ministarstava spoljnih poslova u proteklom periodu.  

Tokom razgovora su tematizovana pitanja bezbednosne situacije u regionu Zapadnog Balkana, sa fokusom na situaciju na Kosovu i Metohiji, odnosi sa NATO i EU u domenu bezbednosne politike, učešće u misijama i operacijama EU, globalni bezbednosni izazovi i saradnja u domenu sajber bezbednosti.

Dogovoreno je redovno održavanje bezbednosnih konsultacija između dva ministarstva.