Obeležen Međunarodni dan autizma

02. apr 2024.
U okviru obeležavanja Međunarodnog dana autizma, u zadužbini Ilije Kolarca u Beogradu, na inicijativu Generalnog konzulata Republike Srbije u Njujorku i pod pokroviteljstvom supruge predsednika Republike Srbije Tamare Vučić, održana je svečana premijera filma "U Drugačijem tonalitetu", autora Keren Zaler i Džona Donovana.

Film "U Drugačijem tonalitetu" predstavlja istinski poduhvat u umetničkom izražavanju, oslikavajući autentičnu priču koja istražuje svet autizma kroz prizmu ljubavi, razumevanja i empatije.

Premijera je održana u prisustvu uglednih gostiju, predstavnika medija i brojnih posetilaca,  naišla je na izuzetan odjek i oduševila publiku svojom humanom porukom.

Projekciji filma je prisustvovao i veliki broj roditelja sa svojom decom, koja imaju simptome iz spektra autizma, čime je ovaj događaj dobio dodatnu emotivnu dimenziju.

Nakon projekcije upriličeno je višečasovno druženje roditelja sa suprugom predsednika Republike Srbije Tamarom Vučić, koja je kontinuirano posvećena ovom pitanju, o čemu svedoči i njeno učešće na posebnom skupu za vreme prošlog zasedanja Generalne skupštine UN na temu „Milijarde koje nedostaju u sistemu zdravstvene zaštite: deca i osobe sa smetnjama u razvoju i invaliditetom", koji je održan u Njujorškoj javnoj biblioteci, u organizaciji Unicefa, Svetske zdravstvene organizacije i nevladine organizacije  „Autism Speaks".

Srbija je, zahvaljujući saradnji Ministarstva zdravlja Republike Srbije sa tim organizacijama, postala deo pilot projekta (CST-Caregiver Skill Training).