Održane političke konsultacije sa Kraljevinom Belgijom

24. apr 2024.
Političke konsultacije između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, evropskih poslova, spoljne trgovine i saveznih kulturnih institucija Kraljevine Belgije održane su u Beogradu.

Belgijsku delegaciju predvodio je generalni direktor za bilateralna pitanja Jeroen Koreman, dok je delegaciju Ministarstva spoljnih poslova predvodila v.d. pomoćnika ministra za bilateralnu saradnju Tamara Rastovac Siamašvili. 

U prijateljskom i otvorenom razgovoru, ocenjeno je da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri, kao i da je prisutan potencijal za njihovo dalje unapređenje u oblastima od obostranog interesa. Pozitivno je ocenjen ostvaren kontinuitet političkog dijaloga, u prethodnom periodu, a čijoj dinamici doprinose i redovne konsultacije između dva ministarstva.

U razgovorima sa belgijskom stranom težište je bilo na procesu evropskih integracija R. Srbije, posebno u kontekstu predsedavanja Belgije Savetu EU. Belgijska  strana je izrazila podršku evropskim integracijama Srbije, kao i dijalogu Beograda i Prištine koji vidi kao preduslov za stabilnost u regionu i njegovu evropsku perspektivu.

Istaknuta je veoma dobra saradnja u oblasti ekonomije, kao i obostrana spremnost da se ona dodatno produbi, a razmotrene su i mogućnosti za intenziviranje saradnje u drugim oblastima.

Razgovarano je o saradnji u okviru međunarodnih organizacija, situaciji u regionu i aktuelnim globalnim temama.