Polaznici Visokih studija bezbednosti i odbrane posetili Ministarstvo

07. apr 2021.
Ministarstvo spoljnih poslova posetili su polaznici 10. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane (VSBO) kojima su se tom prilikom obratili ministar Nikola Selaković i državni sekretar Nemanja Starović.

Ministar Selaković istakao je da su VSBO veoma važne jer pružaju mogućnost šireg sagledavanja globalnih geostrateških i geopolitičkih procesa. Selaković je podsetio da je i sam bio polaznik 8. klase i dodao mu je znanje stečeno na studijama pomoglo u obaljanju poverenih dužnosti i zadataka.

Selaković je podvukao da naša država vodi multivektorsku spoljnu politiku i samostalno donosi odluke prevashodno sagledavajući sopstvene nacionalne interesa. Istakao je da Srbija ostaje privržena procesu evropskih integracija, ali i razvoju tradicionalnih prijateljskih odnosa sa Ruskom Federacijom i NR Kinom, kao i stabilnih partnerskih odnosa sa SAD.

„Srbija nastavlja da unapređuje dobre odnose sa susednim državama, insistirajući na evropskim vrednostima koje podrazumevaju slobodan protok ljudi, ideja i kapitala“, rekao je Selaković i dodao da je jačanje ekonomske saradnje u regionu glavni cilj inicijative „mini šengen“.

Selaković se osvrnuo na napore na zaustavljanju pandemije Kovida-19 i ukazao da Srbija nastoji da, pored zaštite sopstvenih građana, pomogne imunizaciju građanima susednih država. On je dodao da je zahvaljujući naporima predsednika Vučića uspostavljena saradnja sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kraljevinom Bahrein, koja će pomoći Srbiji da unaprediti istraživanja u oblasti razvoja vakcina.

Polaznicima VSBO obratio se i državni sekretar Nemanja Starović i upoznao ih sa spoljnopolitičkim prioritetima Republike Srbije, procesom dijaloga Beograda i Prištine, kao i odnosima Republike Srbije sa EU i NATO.

Starović je podvukao posvećenost Republike Srbije dijalogu i normalizaciji odnosa sa Prištinom, ističući spremnost Srbije da u dobroj veri nastavi razgovore.

Državni sekretar je naglasio suštinsku posvećenost Srbije evropskim integracijama, ističući da članstvo u Evropskoj uniji nema alternativu.  Podsetio je da je u procesu pregovora sa EU Republika Srbija otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorila dva poglavlja, dodavši da uprkos globalnim izazovima naša država nije zabeležila značajne zaostatke na svom reformskom putu.

Izlažući poziciju Republike Srbije prema NATO istakao je da Srbija, kao vojno neutralna država, ne teži članstvu u NATO, ali želi da unapredi politički dijalog i partnersku saradnju sa Alijansom u okviru raspoloživih mehanizama Programa Partnerstvo za mir. Najvažniji cilj te
saradnje je zajednički doprinos očuvanju mira i stabilnosti u regionu, zaključio je Starović.