PPV i MSP Dačić sa nerezidentnom ambasadorkom Republike Zimbabve

23. maj 2023.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas nerezidentnu ambasadorku Republike Zimbabve u Republici Srbiji, sa sedištem u Rimu, Mijetani Čauke, koja je u ponedeljak predala akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Sagovornici su se saglasili da su obe strane zainteresovane za unapređenje političkog dijaloga. Šef srpske diplomatije je istakao da je uveren da će ponovno otvaranje Ambasade Srbije u Harareu dodatno ojačati bratske odnose dve zemlje i doprineti saradnji i dijalogu na svim nivoima. Takođe, izrazio je nadu da će Srbija u skoroj budućnosti imati priliku da ugosti predsednika Emersona Mnangagvu i ministra inostranih poslova i međunarodne trgovine  Frederika Šavu.

Istakao je da je Vlada Srbije spremna da, u dogovoru sa Vladom Zimbabvea, precizira oblike saradnje i humanitarne pomoći bratskom narodu Zimbabvea, posebno onih koje su neophodne zbog posledica klimatskih promena, suša i poplava, bolesti, kao i pandemije kovid 19.

Istakao je da visoko cenimo principijelni stav prijateljskog Zimbabvea u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“, čime se pruža principijelna i konzistentna podrška očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Ambasadorka Zimbabvea izrazila je saučešće zbog nedavnih tragičnih događaja u Beogradu i prenela izraze saosećanja i solidarnosti sa porodicama nastradalih. Zahvalila je na toplom i srdačnom gostoprimstvu i izrazila nadu da će i obe zemlje biti u prilici da u što skorijem periodu razmene posete na visokom i najvišem nivou.