Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić primio Miroslava Lajčaka

05. dec 2022.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslavom Lajčakom.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je Srbija konstruktivan, posvećen i predvidiv partner kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Dačić rekao je da će Srbija nastaviti da radi na daljem usklađivanju svoje vizne politike sa evropskom viznom politikom kada su u pitanju treće zemlje i najavio donošenje odgovarajućih odluka u narednom periodu. Naglasio je da će Srbija nastaviti da bude kooperativan i solidaran partner kada je reč o ilegalnim migracijama.

Ministar je ukazao da će Vlada Srbije nastaviti sa posvećenim radom na reformskom procesu, kao i da će nastojati da poveća procenat usaglašavanja sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, ukazao je da je cilj dijaloga da dve strane postignu obostrano prihvatljivo rešenje. Podsetio je da razgovori u okviru dijaloga obuhvataju tri nivoa: normalizaciju odnosa, ispunjavanje već postignutih sporazuma u okviru dijaloga i rešavanje tekućih pitanja.

Obe strane su istakle zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i izrazile spremnost da se ista nastavi i u narednom periodu.