Saopštenje MSP u vezi sa recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Srbije

21. nov 2023.
U vezi sa saopštenjem Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske od 21. novembra 2023. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da istakne da su netačne tvrdnje ministra Grlić Radmana i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, budući da on svojim delovanjem u Republici Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove.

Takođe, ovim putem želimo da istaknemo da je srpski konzul na dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine i zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije odbacuje razloge koje je navela hrvatska strana, jer ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne.

U slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena.

Ovom prilikom, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da pozove Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu.