Selaković: Srbija se zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a

12. jul 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Poljske i predsedavajućim OEBS-a Zbignjevom Rauom.

Ministar Selaković je poručio nakon sastanka da je Srbija opredeljena da dalje jača tradicionalno prijateljske odnose sa Poljskom, koji se zasnivaju na saradnji u mnogim oblastima.

Osvrnuvši se na činjenicu da je ministar Rau trenutno i u kapacitetu predsedavajućeg OEBS-a, Selaković je istakao da je u razgovoru ponovio stav Srbije da je OEBS jedan od najznačajnijih bezbednosnih aranžmana, naročito imajući u vidu trenutne geopolitičke prilike. U tom smislu, ministar je naveo i da je OEBS jedini format u kojem se odvija dijalog o gorućim pitanjima iz oblasti evropske bezbednosti.

„Naglasio sam da se Srbija zalaže za jačanje kapaciteta OEBS-a, posebno sam istakao značaj koji pridajemo misijama OEBS-a na terenu“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije ukazao je na specifičnost što na našoj teritoriji deluju dve misije, jedna sa sedištem u Beogradu, druga u Prištini.

„Vlada Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova podržavaju rad Misije na KiM, kao najvidljivijeg statusno neutralnog prisustva u Prištini, čiji se rad bazira na rezoluciji  SB UN 1244“, rekao je ministar, dodavši da je istakao da je neophodno da Misija na KiM sačuva svoj statusno neutralni pristup.

Selaković je poručio da veliki značaj pridajemo aktivnostima Misije OEBS na KiM, naročito onim usmerenim na prava nealbanskih zajednica, interno raseljenih lica i  pitanju povratnika, navevši podatak da je u odnosu na sva postkonfliktna područja u svetu KiM područje sa najmanjim procentom povratnika, od oko tri odsto.

Kada je reč o bilateralnim odnosima Srbije i Poljske, Selaković je izneo da je sa ministrom Rauom posebno razgovarao o ekonomskoj saradnji, naglasivši da je ona prošle godine iznosila milijardu i 693 miliona evra, a da nam je cilj da bude preko dve milijarde.

U tom cilju, ministar je rekao da je ministru Rauu predložio da do kraja bude održan poslovni forum, koji bi dodatno doprineo jačanju ekonomskih odnosa.

„Takođe, zahvalio sam ministru Rau, kao jednom od ministara spoljnih poslova članica Višegradske grupe, koji je u samom početku podržao inicijativu Otvoreni Balkan“, naveo je ministar Selaković.

Šef srpske diplomatije istakao je da je na sastanku još jednom ponovio naš stav po pitanju rata u Ukrajini, našu podršku osnovnim principima međunarodnog javnog prava - nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država članica UN-a, a time i podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Selaković je preneo i da je razgovarano o našim pozicijama u međunarodnim organizacijama, ali i stavovima Srbije koji podrazumevaju naš stav o neuvođenju sankcija Rusiji, istakavši da je ponovio da se Srbija u takvim odlukama vodi isključivo zaštitom svojih vitalnih nacionalnih i državnih interesa.

Ministar spoljnih poslova Poljske je u izjavi novinarima naveo da OEBS ceni napore Srbije da sačuva stabilnost i bezbednost i da nastavi jačanje svojih demokratskih institucija, naglasivši da je Srbija aktivan partner OEBS-a kojem se veruje.

 „Veoma mi je drago što delimo razumevanje po pitanju poštovanja osnovnih vrednosti: demokratizacije, bezbednosne saradnje, slobode medija i vladavine prava, kao i unapređenja ljudskih prava. Misija OEBS-a u Srbiji je spremna da nastavi pomoć organima Srbije na svim poljima“, istakao je Rau.

Naveo je da se danas sastao i sa predstavnicima civilnog društva, koje je, kako je rekao, uz medije i akademsku zajednicu, ključno za funkcionisanje svake demokratije.

Govoreći u kapacitetu šefa poljske diplomatije, Rau je izrazio zadovoljstvo zbog povećane dinamike u bilateralnim odnosima sa Srbijom, i najavio za ovu godinu otvaranje poljskog instituta za kulturu i poljske trgovinske kancelarije u Beogradu. 

Kako je zaključio, Poljska nastavlja da podržava proces evrointegracija Srbije i ostaje snažno posvećena partnerstvu naše dve države.