Selaković u Čikagu na projekciji filma "Poslednji heroj Halijarda"

08. jan 2022.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je na Božić u Čikagu premijernom prikazivanju dokumentarnog filma "Poslednji heroj Halijarda", koji pripoveda o sudbini Džordža Vujnovića, jedinog američkog ratnog heroja srpskog porekla koji počiva u zemlji svojih predaka.

Projekciji filma i prijemu, koji su u "Pricker vojnom muzeju i biblioteci" u centru Čikaga  organizovali Generalni konzulat Srbije i Fondacija Halijard, prisustvovali su brojni Amerikanci, predstavnici srpske dijaspore i diplomatskog kora.

Ministar Selaković je tom prilikom izjavio da film govori o iskonskoj bliskosti srpskog čoveka sa našim saveznicima u Drugom svetskom ratu, i da budi osećaj ponosa ali i tuge zato što se za herojsku operaciju spašavanja američkih pilota na tlu Srbije nije znalo decenijama. 

"Na ovaj način oživljavamo uspomenu na te ljude i pokazujemo iskonsku humanost srpskog naroda i slavimo neku vrstu našeg istorijskog savezništva i prijateljstva sa SAD", rekao je Selaković.

Kako je istakao, mi danas utičemo na ono što će jednoga dana biti istorija, a predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije trude se da razvijaju saradnju sa SAD da grade novo partnerstvo u vremenima koja dolaze.  

"Uveren sam da će tek u vremenu pred nama mnoge zaboravljene stranice naše zajedničke istorije dolaziti do izražaja. Za našu srpsku zajednicu u SAD, a naročito ovde u Čikagu, ovo je bio jedan poseban momenat i jedinstven način proslave Božića i proslave našeg savezništva i prijateljstva", kazao je Selaković. 

Ministar Selaković proslavio je Božić u Čikagu sa pripadnicima srpske dijaspore, prisustvujući božićnoj liturgiji koju je u Sabornom hramu Vaskrsenja gospodnjeg služio episkop novogračanički-srednjezapadnoamerički Longin sa sveštenstvom.