Starović: Drastično smo povećali stepen naše energetske sigurnosti

26. nov 2021.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da je jučerašnji dogovor o snabdevanju gasom iz Rusije izvanredna vest i da građani mogu da budu mirni i spokojni u susret zimi, jer ćemo imati dovoljno gasa i struje i nema bojazni od poskupljenja.

Starović je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, rekao da svako ko poznaje razmere energetske krize krize koja drma Evropu ne može a da ne bude zadovoljan jučerašnjim razgovorima predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, koji su u Sočiju dogovorili isporuke gasa Srbiji po dosadašnjoj ceni od 270 dolara na 1.000 kubnih metara gasa u narednih šest meseci.

Kako je naglasio, jako je važno što smo postigli jedan dobar sporazum, sa svim parametrima koji se odnose ne samo na cenu, nego i na količine i na fleksibilnost i postoji dobra perspektiva da nakon šest meseci dobijemo dobar i povoljan aranžman.

„Nakon jučerašnjeg dana i sjajnih vesti dramatično smo povećali stepen naše energetske bezbednosti što je važno i za građane i za privredu“, naveo je Starović..

Državni sekretar je naglasio da činjenica da smo dobili ovako dobre uslove u aranžmanu sa Rusijom, u uslovima drastičnog poskupljenja gasa, predstavlja i potvrdu našeg spoljnopolitičkog kursa i ispravnosti politike nezavisnosti i vojne neutralnosti.

Kako je rekao, da smo se pridružili sankcijama Rusiji nikada ne bismo mogli da dobijemo ovako povoljan aranžman.

„Oni koji su nam sugerisali da zavedemo sankcije ne bi mogli da nam danas pomognu, jer nemaju gas“, rekao je Starović i naveo da se Srbija zalaže za diversifikaciju izvora snabdevanja, ali da u ovome trenutku ne postoji drugi izvor gasa osim iz Rusije.

Povodom jučerašnjeg razgovora predsednika Vučića sa ruskim predsednikom i o Kosovu i Metohiji i izjave Putina da stav Moske po pitanju Kosova i Metohije ostaje nepromenjen i principijelan, Starović je naveo da je razgovor trajao puna tri časa, da je to bio 19. zvanični susret dvojice predsednika u poslednjih sedam godina i da to govori o tome da je Rusija neko ko nama konstantno pruža veoma snažnu političku podršku i oslonac u međunarodnoj areni.

„Poruke koje smo dobili su dobre, možemo računati na podršku Moske i nadalje“, naveo je Starović.

Na pitanje o dijalogu Beograda i Prištine, Starović je odgovorio ocenom da je evidentno taj proces u krizi zbog činjenice da prištinska strana odbija da razgovara o suštinskim pitanjima, a to je primena sporazuma.

Starović je rekao da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti otvoreno odbija svaki dijalog i sporazume i pri tom svakoga dana izlazi sa sve drskijim provokacijama, a izostaju adekvatne reakcije EU i međunarodne zajednice, tako da ne vidi kako može da bude nastavljen dijalog, osim da ostane puka forma i prazna ljuštura bez sadržine.

Kako je naveo, krajnje je vreme da Brisel, specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i SAD pošalju jasnije poruke ka Prištini i primene kaznene mere.