Starović: Mnogima se nije svideo odraz u ogledalu koje je predsednik Vučić postavio u UN

22. sep 2022.
Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da svi građani Srbije mogu biti ponosni na govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini UN jer je bilo jako važno da se na jasan i efektivan način učvrste pozicije onih država koje poštuju teritorijalni integritet Srbije i koje predstavljaju ubedljivu većinu u GS UN, ali i da se ukaže onima koji su, iz naše perspektive, doneli neke pogrešne odluke kako bi mogli da ih ponovo razmotre.

Starović je, gostujući na Televiziji Tanjug, rekao da je govor predsednika Vučića u svakom smislu bio i jasan i činjenično utemeljen, ali i veoma zapažen.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje na koje ne postoji adekvatan odgovor koji bi bio zdravom razumu prihvatljiv, jeste piitanje u čemu je razlika između poštovanja teritorijalnog integriteta Ukrajine ili poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije.

„Predsednik Vučić je naveo važnu stvar, a to je da je pre njega u GS UN govorilo 23 lidera različitih država koji su svi redom branili teritorijalni integritet Ukrajine, a da pritom njih čak 17 dolazi iz država koje su brutalno prekršile teritorijalni integritet Srbije. Na taj način, u retoričkom smislu, predsednik Vučić je na govornici UN postavio jedno ogledalo, svestan činjenice da se mnogima neće svideti taj odraz koji će u tom ogledalu ugledati, ali opet zašto bismo mi krili sramotu onih koji su se o nas ogrešili, a da se mi pritom nismo ogrešili niti o jednu od tih država“, naglasio je Starović.

Državni sekretar MSP je naveo da veruje da predsednik Vučić nije imao nikakvih iluzija o tome da bi na taj način mogao da promeni stavove nekih velikih i moćnih država.

„To je bilo jako važno učiniti iako je pritom bio svestan da mu to mnogi neće oprostiti, ali bilo je važno to učiniti jer je GS UN najveći forum svetske diplomatije i mnoge od tih država nemaju  neposredne interese vezane za naš region, ali su i te kako zainteresovane za poštovanje međunarodnog prava, za očuvanje temeljnih principa na kojima je zasnovana Povelja UN zbog problema koji postoje u onim delovima sveta iz kojih oni dolaze“, rekao je Starović.

Kako je istakao, Srbija stoji na stanovištu da postulati međunarodnog javnog prava mogu da imati svoj smisao i snagu jedino kada je njihova primena univerzalna, a ne selektivna.

„Bili smo u pravu kada smo još od 2008. ukazivali da jednostrano proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova ne može bti tretirano kao jedinstven slučaj i da će se drugi na taj slučaj pozivati“, rekao je Starović i naveo da o ispravnosti stava Srbije svedoči i veliki uspeh kampanje otpriznanja od 2017. godine, od kada se čak 26 država odlučilo da povuče ranije donete odluke o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM.

Prema njegovim rečima, ono što je drastično promenilo dinamiku u međunarodnim odnosima je rat u Ukrajini i da predsednik Vučić često govori i upozorava da nas čeka težak period, kao i celu Evropu.

„Srbija se nalazi pod dve vrste pritiska, jedni se tiču želje najvećeg dela političkog Zapada da Srbija na neki način prizna jednostrano proglašenu nezavinsost KiM, a s druge stane su pritisci da se priključimo režimu sankcija protv Rusije“, rekao je Starović i naveo da će pritisci biti sve veći i da ne isključuje mogućnost brutalnog ultimatima koji ne bismo smeli da prihvatimo i ne bismo smeli da odbijemo.

Državni sekretar MSP kaže da je Srbija privržena dijalogu kao jedinom putu ka kompromisu i da se protivi politici jednostranih mera koje slede privremene prištinske institucije.

„Potenciramo da su jednostrane mere neprihvatljive, da ugrožavaju dijalog i da mogu da dovedu do destabilizacije regiona“, naveo je Starović.