AMBASADOR ISLAMSKE REPUBLIKE IRAN ODRŽAO PREDAVANjE NA DIPLOMATSKOJ AKADEMIJI

01. jun 2022.
Na početku predavanja ambasadora Islamske Republike Iran, Nj.E. Rašida Hasanpura i prisutne pozdravili su rukovodilac Diplomatske akademije ambasador dr Marina Jovićević i državni sekretar MSP Nemanja Starović, koji je takođe prisustvovao predavanju.

Izlaganje ambasadora Hasanpura na temu: Spoljna politika Islamske Republike Iran i razvoj odnosa i saradnje sa Republikom Srbijom bilo je podeljeno u dve tematske celine: spoljna politika Irana i bilateralni odnosi sa Republikom Srbijom.

Tokom prvog dela predavanja R. Hasanpur je upoznao prisutne sa osnovnim postulatima spoljne politike svoje zemlje, koji su formirani nakon revolucije 1979. godine i koja se  temelji  na principima očuvanja nezavisnosti, kao i slobodi delovanja i odlučivanja u međunarodnim okvirima. Govorio je takođe o značaju dobrosusedskih odnosa među zemljama Bliskog istoka, terorizmu i drugim izazovima u regionu, čija rešenja Iran vidi u konstruktivnoj saradnji.

U fokusu drugog dela predavanja bili su bilateralni odnosi R. Srbije i IR Iran, kao dve tradicionalno prijateljske zemlje, između kojih ne postoje otvorena pitanja, čiji odnosi su zasnovani na obostranom razumevanju i dobroj saradnji u gotovo svim sferama. Naglasio je da su uspešnim bilateralnim  odnosima umnogome doprinela uzajamna zalaganja lidera dveju država da se saradnja Srbije i Irana dodatno unapredi. Posebno se zahvalio Ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na kontinuiranoj posvećenosti razvoju odnosa između Srbije i Irana. Takođe je istakao da za njega predstavlja veliku čast prisustvo državnog sekretara Nemanje Starovića predavanju, koji je obraćanje ambasadora Hasanpura ocenio kao sadržajno i izuzetno korisno.
 
Nakon predavanja,  koje je održano na persijskom jeziku, uz konsekutivni prevod, ambasador Irana je odgovarao na brojna pitanja prisutnih.

Pored polaznika Diplomatske akademije i zaposlenih u MSP predavanju su prisustvovali i saradnici ambasadora Hasanpura: Sodaif Ataei, treći sekretar i Mohamad Reza Motagi, prevodilac za persijski i srpski jezik u Ambasadi IR Iran.