Zvaničan naziv
REPUBLIKA TADžIKISTAN
Državno uređenje
Republika
Glavni grad
Dušanbe
Šef države
Emomali Rahmon (Emomali Rahmon)
Predsednik Vlade
Kohir Rasulzoda (Qohir Rasulzoda)
Ministar spoljnih poslova
Sirodžidin Muhridin (Sirodjiddin Muhriddin)
Datum uspostavljanja bilateralnih odnosa
9. septembar 1995. godine.

Politički odnosi

Odnosi između Srbije i Tadžikistana su dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja.
MIP R. Tadžikistan S. Muhridin posetio je R. Srbiju 29-30. januara 2020. povodom obeležavanja 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Tadžikistana. Pored susreta sa tadašnjim prvim potpredsednikom Vlade i MSP I. Dačićem, imao je susrete i predsednikom R. Srbije A. Vučićem, predsednikom Vlade R. Srbije A. Brnabić i tadašnjom predsednicom Narodne skupštine R. Srbije M. Gojković. Poseta tadžikistanskog MIP je bila prva bilateralna poseta na ministarskom nivou od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

 

Ekonomski odnosi

Ekonomska saradnja je skromna i bazira se na robnoj razmeni. U 2021. ukupna robna razmena je iznosila oko 17,585 miliona USD (14,595 miliona evra), od čega je izvoz 1,335 miliona USD (1,121 miliona evra), a uvoz 16,250 miliona USD (13,474 miliona evra). Naš izvoz je smanjen za 38%,dok je uvoz povećan za oko 278%. Tokom 2020. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosi oko 6,45 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 2,15 miliona USD, dok je uvoz bio oko 4,30 miliona USD. Naš izvoz je povećan za 82,07%, dok je uvoz povećan 57 puta. Tokom 2019. ukupan nivo robne razmene između dve zemlje iznosi oko 1,2 miliona USD, pri čemu je Srbija izvezla robu u vrednosti od oko 1,15 milion USD, dok je uvoz bio oko 75 hiljada USD.

Srbija izvozi u Tadžikistan pogonske mašine i motore, repromaterijal za klaničnu industriju, konstrukcije i delove od aluminijuma, uređaje za hlađenje i zamrzavanje, kao i sadnice jestivog voća i ostalog bilja i dr. Tadžikistan u Srbiju izvozi aluminijum i njegove legure, obojene proste metale i tekstilne proizvode.

 

Ugovorno stanje

U planu je potpisivanje nekoliko međudržavnih sporazuma sa tadžikistanskom stranom u narednom periodu.

Srbija i Tadžikistan za sada imaju potpisana svega dva bilateralna sporazuma i to:

  • Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji;
  • Sporazum o formiranju međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

 

Kontakti

Ambasada Republike Srbije u Moskvi: http://www.moskva.mfa.gov.rs

Ambasada Republike Tadžikistan u Moskvi: https://www.tajembassy.ru

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Odeljenje za Rusiju i Evroaziju, Tel: 011/306-8349; E-pošta: orev@mfa.rs