ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Улазак држављана Републике Србије у Републику Азербејџан је могућ једино ваздушним путем, пошто су копнене границе затворене. Улазак на територију Републике Азербејџан, мимо утврђених државних граничних прелаза, повлачи кривичну, административну и другу одговорност, у складу са националним законодавством Републике Азербејџан.
Странци који намеравају да остану у Републици Азербејџан дуже од 15 дана обавезни су да свој боравак пријаве Државној миграционој служби у року од пет радних дана од тренутка преласка границе. Пријава боравка се врши лично (према месту боравка) или електронским путем (на е-пошту: qeydiyyat@migration.gov.az). Уз пријаву се прилаже формулар (налази се на следећем линку: https://migration.gov.az/en/oyq) и копија пасоша. Такса за регистрацију се не наплаћује. За лица која одседају у хотелу, пријаву боравка врши хотелска администрација. Уколико странац у Азербејџану мења место боравка, свака промена мора да буде пријављена, у складу са наведеном процедуром.
У Републику Азербејџан се, без плаћања царине, може се унети/изнети роба за личне потребе у вредности до 1.500 USD, личне ствари, 125 gr икре, 1,5 l алкохола и 600 gr цигарета. Резиденти и нерезиденти могу из Азербејџана изнети до 10.000 USD, без прилагања доказа о пореклу.
Посебне дозволе су потребне за биљке, животиње и сировине животињског порекла. Забрана, без изузетка, односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове, наркотике, штетне материје, као и на материјале који пропагирају неморал, насиље и тероризам.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Споразум између Владе Р. Србије и Владе Р. Азербејџан о социјалној сигурности (потписан 07. априла 2022. године).

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Азербејџан има стабилну здравствену ситуацију, Није потребна ниједна посебна вакцинација приликом уласка у земљу. Актуелну информацију о здравственој ситуацији можете наћи на сајту Светске здравствене организације www.who.int

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА - Безбедносна ситуација у држави је стабилна. Посете страних држављана територијама за које важи специјални режим путовања не могу се реализовати без претходне сагласности Министарства спољњих послова Републике Азербејџан.

ТРАНСПОРТ – Аеродром „Хејдар Алијев" је најпрометнији аеродром, док су остали аеродроми мањи и са Бакуом и Москвом повезани са неколико линија. Највећи број директних летова је за Истанбул. Због затворене границе са Јерменијом, није могућ саобраћај на копненим граничним прелазима у том делу. Путеви су испод уобичајених техничких стандарда, али на прилазима великим градовима постоје боље саобраћајнице са три и четири траке. Национална возачка дозвола Р. Србије, чија важност није истекла, важећа је на територији Р. Азербејџан. У случају регулисаног боравка у Азербејџану, национална дозвола се мења за азербејџанску. За замену дозволе потребно је приложити националну дозволу са нотаризованим преводом на азербејџански језик, лекарско уверење и доказ о уплаћеној такси. Током туристичког боравка у Р. Азербејџан можете да управљате моторним возилом са возачком дозволом Р. Србије. Потребна је важећа међународна дозвола. Уколико путујете возилом из Р. Србије неопходно је осигурање – Зелена карта.

ОСТАЛО – Национална валута је манат (AZN). Поједини хотели и продајна места прихватају платне картице, али је у пракси заступљеније плаћање готовим новцем.
На територији земље нису јединствени климатски услови. Од постојећих 11 климатских зона Р. Азербејџан има 9. Клима варира од континенталне, суве и влажне (на крајњем југу) , суптропска на југоистоку земље.

Контакти:
Приликом боравка у Р. Азербејџан, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Бакуу путем следећег контакт телефона +994 124925080 и +994 124925125 и електронске адресе serbianembassy.baku@azeurotel.com