ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управа

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Р. Србије које је издао МУП РС - Координациона управа. Визе се прибављају у Амбасади Швајцарске у Београду која издаје визе и за Кнежевину Лихтенштајн. Визу није могуће прибавити на граничним прелазима. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 3 месеца од датума напуштања Лихтенштајна, док пасош мора бити издат у последњих 10 година. Пасош мора бити важећи у тренутку регулисања боравка.
Носиоци пасоша који поседују дозволу боравка у једној од држава чланица Шенген зоне или важећу визу за дужи боравак категорије „Д" државе чланице Шенген зоне, нису у обавези да поседују пасош са роком важења од 3 месеца након датума напуштања територије Лихтенштајна. Такође, лица која поседују пасош Р. Србије који важи мање од 3 месеца, могу да напусте Лихтенштајн и опет да уђу на његову територију, ако поседују дозволу боравка „Б" или „Ц" категорије (резиденти). Међутим, овим лицима се скреће пажња да погранични oргани Хрватске, Словеније и других држава на путу између Лихтенштајна и Србије, захтевају да пасош важи више од 90 дана од дана уласка у те земље, упркос чињеници да њихови носиоци имају регулисан боравак у Лихтенштајну. Стога се лицима којима пасош важи мање од 90 дана саветује да користе авио превоз до Р. Србије (и назад)".
Препоручује се поседовање полисе путног здравственог осигурања, с обзиром на веома скупе лекарске услуге, а може се десити и да потврду о осигурању затраже на увид погранични органи. У погледу уношења и изношења новца у готовини, нема ограничења, нити обавезе пријављивања, али је могуће да се на граничном преласку врши контрола порекла новца у случају да лице има више од 10.000 швајцарских франака (CHF). Потребно је имати довољно средстава за боравак у Лихтенштајну, најмање 150 CHF по дану боравка. У погледу уношења акцизних роба, лица старија од 17 година могу унети 1 бокс цигарета, или 50 цигара или 250 грама дувана, највише 5 литaра пића са садржајем алкохола до 18% и један литар пића са садржајем алкохола преко 18%. Дозвољен је унос до 1 килограма меса и месних прерађевина, 5 килограма/литара уља, масти и маргарина, 1 килограм/литар путера и павлаке. Комплетна вредност све унете робе не сме да прелази 300 CHF по путнику, свеједно да ли је реч о роби која се користи за личну употребу или поклонима. За уношење кућних љубимаца потребна је ветеринарска књижица, односно „пасош“ са уписаним свим вакцинама. За више информација потребно је погледати сајт швајцарске царине, с обзиром да су Швајцарска и Лихтенштајн у царинској и монетарној унији: www.ezv.admin.ch

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Општа санитарна ситуација је одлична, нема потребе за посебним вакцинама. Телефон хитне помоћи 144, а за случајеве тровања 145. Актуелну информацију о здравственој ситуацији у Лихтенштајну можете пронаћи на сајту Светске здравствене организације www.who.int.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Лихтенштајну је добра. Криминала има релативно мало. Контакти са полицијом су на кантоналном нивоу. Позивни бројеви за полицију су 112 и 117, помоћ на путу 140, за пожар 118. Дозвољена количина алкохола при вожњи је 0,5 промила, али ово се не односи на професионалне возаче, нове возаче, ученике и инструкторе вожње, као и друге особе које прате лица која уче вожњу. За више информација потребно је погледати сајт: https://www.llv.li/files/abs/pdf-llv-azslv-notrufrnummern_a5.pdf

ТРАНСПОРТ – За вожњу по путевима потребно је купити вињету у износу од 40 CHF и нема додатних такси, нити рампи на аутопутевима. Дозвољено је користити возачку дозволу Р. Србије до 12 месеци боравка, након чега се она мора заменити за домаћу возачку дозволу полагањем контролне вожње. Међународна возачка дозвола није потребна, као ни Зелени картон. Дозвољена максимална брзина на аутопутевима је 120 километара на час. Саобраћајни прекршаји се строго санкционишу (све се снима камерама) и за прекорачење дозвољене брзине казна је од 40-260 CHF, у зависности од висине прекорачене брзине и да ли је прекорачење начињено у насељеном месту или на ауто-путу. Лицима која не измире казну за горе наведене прекршаје, може се догодити да им, приликом следећег доласка у Лихтенштајн, возило буде привремено одузето док не измире износ казне увећан за опомене и судске трошкове. За разговор мобилним телефоном или невезивање сигурносног појаса током вожње казна је 150 CHF, а за погрешно паркирање 40-120 CHF, у зависности од времена прекорачења, места паркирања и слично. Казне се, починиоцима који у Лихтенштајну бораве као туристи, достављају на кућну адресу у Р. Србији.

ОСТАЛО – Званична монета је швајцарски франак (CHF). Могуће је користити само међународне кредитне картице „виза", „дајнерс", „мастеркард" итд. Лихтенштајн је у царинској и монетарној унији са Швајцарском, због чега се саветује читање информација доступних на сајту Министарства спољних послова Републике Србије у одељку „Визе за иностранство и информације о државама – Швајцарска".

Контакти:
Приликом боравка у Кнежевини Лихтенштајн, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Генералном конзулату Републике Србије у Цириху, Швајцарска Конфедерација (контакт телефон: +41 43 344 5630, +41 44 20 20 273, електронскa адресa: srb.cons.zurich@mfa.rs интернет сајт: www.zurich.mfa.gov.rs), који Кнежевину Лихтенштајн конзуларно покрива на нерезиденцијалној основи.