ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу на Маурицијус под следећим условима:
УКОЛИКО СТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ
- Потребно је да је протекло најмање 14 дана од примања обе дозе вакцина од следећих произвођача: Astrazeneca, Covaxin, Moderna, Pfizer BioNTech, Sinopharm, Sinovac, Sputnik V, односно најмање 28 дана од примања вакцине Janssen;
- Уколико поседујете потврду о прележаном Covid 19, потребно је да сте најмање 14 дана пред пут примили једну дозу од наведених вакцина.
Пре поласка потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан);
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19;
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/.
Након доласка на Маурицијус, уколико имате резервисан хотелски смештај потребно је да урадите антигенски тест, један по доласку у хотел и други петог дана боравка у хотелу. Уколико имате резервисан други тип смештаја, потребно је да, по слетању, урадите PCR тест на аеродрому (бесплатно) и антигенски тест, самостално, 5. дана боравка.
Слободно кретање по острву је могуће након првог негативног резултата теста урађеног у хотелу или на аеродрому.
УКОЛИКО НИСТЕ ПОТПУНО ВАКЦИНИСАНИ потребно је:
- урадити PCR тест 72 сата пре поласка (добијени резултат мора бити негативан)
- имати здравствено осигурање које покрива трошкове лечења од Covid 19
- резервисати и платити 14 дана смештаја у назначеном хотелу, што укључује и трансфер од аеродрома до хотела и PCR тестове (први по доласку, други 7 дана и трећи 14 дана)
- попунити образац (ALL IN ONE TRAVEL FORM) који се може пронаћи на сајту https://mauritiusnow.com/mauritius-travel-advice/
На путнике млађе од 18 године примењују се исти услови као и на пунолетне особе у чијој су пратњи.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Визе су потребне, укључујући и за носиоце путног листа у транзиту, али се могу добити, на граничном прелазу туристичку, пословну или транзитну визу у трајању до 60 дана (Услови: повратна превозна карта; довољна новчана средства за покривање свих трошкова боравка; потврда о резервацији хотелског смештаја или позивно писмо и да не постоји забрана уласка). Рок важења пасоша ради путовања мора бити 6 месеци од дана планираног уласка. Додатно, морају постојати две слободне странице у пасошу приликом уласка у земљу. Тренутно, за улазак или излазак из земље путем авиона је неопходан негативан PCR тест на COVID-19 или ће туристи бити смештени, о њиховом трошку, у болничке центре, у трајању од најмање 10. дана.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоји обавеза вакцинације лица која долазе на Маурицијус осим оних која долазе из региона са маларијом или жутом грозницом, а према регулативи Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уобичајене мере безбедности се подразумевају. Рађе су могуће, па личне ствари – посебно оне веће вредности, треба добро чувати и не остављати у колима, ван чуваног паркинга, односно ван видокруга.

ТРАНСПОРТ – Ради управљања моторним возилом, поред националне возачке дозволе, неопходно је поседовати међународну возачку дозволу.

ОСТАЛО – Званичан језик је француски

Контакти:

Приликом боравка у Маурицијусу за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Преторији, Јужна Африка, која на нерезиденцијалној основи покрива Маурицијус, путем следећег контакт телефона: + 27 (0) 12 460 56 26 и електронске адресе: info@srbembassy.org.za