ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту није неопходна виза, али је у ПЛ или ноту амбасаде РС неопходно унети итинерер носиоца ПЛ.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Држављанима Републике Србије, носиоцима обичних пасоша, није потребна виза за туристичку посету и боравак у Перуу до 90 дана.
У погледу малолетника, који путују у пратњи једног родитеља или без родитељске пратње, напомињемо да су у току промене перуанских прописа и да је пред пут потребно консултовати Амбасаду Републике Перу у Будимпешти.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Србија и Перу немају уговор о међусобном здравственом осигурању својих грађана, па се препоручује путно здравствено осигурање.
Путовање у делове земље на великим надморским висинама (Куско и Мачу Пичу) ризично је за срчане болеснике. У појединим прашумским деловима земље постоји опасност од маларије, колере, жуте грознице и хепатитиса. Препоручује се вакцинација против жуте грознице. Чести су случајеви дијареје изазване бактеријама у храни и води. За пиће користити искључиво флаширану воду.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – У градским и приградским срединама честе су демонстрације и раднички штрајкови. Иако у принципу ненасилни, дешавају се инциденти, због чега се препоручује избегавање масовних окупљања и демонстрација.
Туристичке зоне, попут „Пута Инка", су релативно добро полицијски обезбеђене. Перу је позната туристичка дестинација за сурфовање и друге спортове на води, али са опасним веома јаким струјама у Пацифичком океану. Перу спада у трусна подручја. У самој Лими чести су земљотреси нижег интензитета. Пред путовање у удаљене делове земље, препоручљиво је распитати се код локалних власти о географским, климатским и безбедносним условима

У Лими и другим великим градовима чести су оружани криминал, физички напади (посебно на жене) и крађа и пљачка кола. Честа су и тзв. „експресна киднаповања" у којима се од жртве захтева да подигне новац из банкомата. Не препоручује се ношење скупог накита и сатова, само мала количина новца и фотокопија пасоша.
У градовима и на аеродромима, препоручује се коришћење искључиво проверених и регистрованих такси компанија (са сопственим централама на аеродромима или у хотелима), као и кретање у организованим групама и путовање преко проверених туристичких агенција.
Телефон за случај опасности је 116, а телефон за полицијску помоћ је 105.
Сва лица која, чак и не знајући, прекрше перуанске законе могу бити протерана, притворена или ухапшена. Казне за поседовање, коришћење или илегалну трговину дрогама у Перуу су изузетно оштре.
Број телефона Туристичке полиције у Лими је 51-1-423-2500 (северни део града) или 51-1-534-3290 (јужни део града). Жалбе туриста могу се поднети INDECOPI-ју на телефон 51-1-224-7800 или 51-1-224-7777. Уколико се туриста налази ван Лиме, потребно је да пре наведених бројева откуца 01 или да се јави на телефон 0-800-44040. INDECOPI пружа помоћ у пријави криминалних радњи полицији, али је његова главна функција бављење питањима лоших услуга туристичких агенција, губитком личне имовине и сл.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Перуу је Хорхе Чавез у Лими. Унутрашњи авио транспорт и аутобуски транспорт су добро организовани.
Због често лоше саобраћајне сигнализације, магле у приобалним и планинским пределима, те брзе вожње локалних возача, честе су саобраћајне несреће. Из тих разлога се не препоручује вожња ноћу, посебно не у унутрашњости земље.

ОСТАЛО – У складу са перуанским законима, електронски предмети попут камера, музичких уређаја, компјутера и сл. морају се пријавити приликом уласка у земљу. Приликом уласка и изласка из Перуа, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСД, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.

Влада Перуа забрањује извоз археолошких предмета, примерака колонијалне уметности и појединих предмета из природе, попут фосила. Овде спадају и предмети из преколонијалног периода, који се сматрају националном културном баштином. Такође је забрањено изношење из природних станишта или ван земље појединих врста птица и биљака.
Информације о уносу животиња могу се добити у перуанској Националној служби за санитарну безбедност (SENASA), на телефон +511 3133300 или преко вебсајта www.senasa.gob.pe.

Перуанска валута је сол.

Прихватају се све важније светске платне картице. Цена хотелског смештаја у просеку је од 100 УСД до 200 УСД. За исхрану је дневно потребно од 50 УСД до 90 УСД.

Контакти:
Приликом боравка у Перуу, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Montevideo 696 C1019 ABN, BUENOS AIRES, ARGENTINA), путем следећег контакт телефона: +54 11 / 4813-3445, +54 11 / 4813 3446 и електронске адресе: srb.emb.argentina@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Перу.