VIZNI REŽIM

Diplomatski i službeni pasoši:

Nije potrebna viza
za boravak u trajanju do trideset (30) dana, od datuma prvog ulaska

Obični pasoši i druge putne isprave:

Potrebna viza

 

ULAZAK I IZLAZAK IZ ZEMLjE
Državljanima R.Srbije, nosiocima običnih pasoša, potrebna je viza (turistička ili poslovna), koja se može dobiti u DKP Laosa, pri dolasku (visa on arrival) na međunarodni aerodrom Vataj (Wattay) u Vijentijanu i na „laosko-tajlandskom mostu prijateljstva 1“ (Lao-Thai Friendship Bridge 1), ili apliciranjem putem on-line sistema (http://laoevisa.gov.la).

SOCIJALNI SPORAZUMI
Nije zaključen socijalni sporazum.

 KORISNE INFORMACIJE:

ZDRAVSTVENA SITUACIJA – Zdravstvene usluge su na prilično niskom nivou. Preporučuje se zdravstveno osiguranje. U perifernim delovima zemlje ima dosta slučajeva malarije i dengi groznice.
Treba koristiti isključivo flaširanu vodu za piće i izbegavati konzumiranje hrane i pića u uličnim i malim restoranima.

BEZBEDNOSNA SITUACIJA – Bezbednost je na zavidnom nivou, iako nisu retke krađe (otimanje tašni/novčanika i dr.).

TRANSPORT – Domaći avio-saobraćaj je najbrži i najbezbedniji način za prevoz do najznačajnijih turističkih destinacija. Putna mreža u Laosu je u prilično lošem stanju.
Za upravljanje motornim vozilima strancima je potrebna međunarodna vozačka dozvola.

OSTALO – Hotelske troškove je moguće platiti kreditnim karticama (Visa i Mastercard), gotovinski u lokalnoj valuti (kip-kip) ili stranoj valuti (USD je dominantna strana valuta). Troškovi hrane i pića u restoranima i kupovine u tržnim centrima se plaćaju u lokalnoj valuti.

Kontakti:
Prilikom boravka u Laosu, za konzularnu pomoć i zaštitu možete se obratiti Ambasadi R.Srbije u Mjanmaru, koja na nerezidencijalnoj osnovi pokriva NDR Laos (adresa: 114-A InyaRoad, KamayutTownship, Yangon, Myanmar), putem sledećih kontakt telefona: +951 515-282 i +951 515-283 i elektronske adrese: serbemb@yangon.net.mm