Tokio: Kulturni događaj Kakizome u organizaciji ambasada BiH i Srbije

15. jan 2023.
Ambasada Republike Srbije u Japanu učestvovala je na događaju posvećenom tradicionalnom pisanju kaligrafije, pod nazivom Kakizome, u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Tokiju.

Događaju je prisustvovalo petnaest učenika iz različitih osnovnih i srednjih škola u Tokiju, sa roditeljima, koji se usavršavaju kod poznatog kaligrafa Kasena Vade na čelu škole kaligrafije „Kasen edukacija”.
 
Ambasadorka Aleksandra Kovač je u svom pozdravu istakla značaj povezivanja različitih naroda i zemalja putem duge japanske tradicije Kakizome. Ukazala je da je 140 godina dugo prijateljstvo Srbije i Japana začeto upravo razmenom ručno pisanih pisama dva suverena i izrazila nadu da će se ovakvi oblici saradnje na kulturnom planu nastaviti i ubuduće.
 
U nastavku su učenici, kao i prisutni iz obe ambasade učestvovali u demonstraciji kaligrafije, nakon čega je Kasen Vada predstavio ispisivanje tradicionalnih novogodišnjih poruka, kao i stihova haiku pesme pokojne kantautorke Jadranke Stojaković, koja je nakon 20 godina u Japanu do svoje smrti 2016. godine, živela u Republici Srpskoj.