Токио: Културни догађај Какизоме у организацији амбасада БиХ и Србије

15. јан 2023.
Амбасада Републике Србије у Јапану учествовала је на догађају посвећеном традиционалнoм писању калиграфије, под називом Какизоме, у Амбасади Босне и Херцеговине у Токију.

Догађају је присуствовало петнаест ученика из различитих основних и средњих школа у Токију, са родитељима, који се усавршавају код познатог калиграфа Касена Ваде на челу школе калиграфије „Касен едукација”.
 
Амбасадорка Александра Ковач је у свом поздраву истакла значај повезивања различитих народа и земаља путем дуге јапанске традиције Какизоме. Указала је да је 140 година дуго пријатељство Србије и Јапана зачето управо разменом ручно писаних писама два суверена и изразила наду да ће се овакви облици сарадње на културном плану наставити и убудуће.
 
У наставку су ученици, као и присутни из обе амбасаде учествовали у демонстрацији калиграфије, након чега је Касен Вада представио исписивање традиционалних новогодишњих порука, као и стихова хаику песме покојне кантауторке Јадранке Стојаковић, која је након 20 година у Јапану до своје смрти 2016. године, живела у Републици Српској.