Tradicionalno odlični odnosi Srbije i Kube  

24. sep 2021.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Njujorku sa ministrom inostranih poslova Kube Brunom Rodrigesom Pariljom.

U razgovoru je ocenjeno da su odnosi dve zemlje tradicionalno odlični, te da ih karakteriše intenzivan dijalog, visok stepen razumevanja i bliskosti političkih pozicija u odnosu na ključna međunarodna pitanja.

Sagovornici su se saglasili o potrebi održavanja pozitivne dinamike bilateralnog političkog dijaloga i visokog nivoa međusobnih odnosa. Ovom prilikom, ministri Selaković i Pariljo uputili su međusobno pozive za posete Srbiji, odnosno Kubi. 

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje i da će Kuba, kao jedan od osnivača i najaktivnijih članova Pokreta nesvrstanih zemalja, biti predstavljena na visokom nivou na predstojećem obeležavanju 60. godišnjice prve konferencije nesvrstanih u Beogradu.

Selaković je konstatovao da postoji veliki prostor za unapređenje saradnje u oblasti nauke, turizma, zdravstva, poljoprivrede, zaštite životne sredine, kulture i obrazovanja.

Upoznavši kubanskog ministra sa uspesima ekonomskih reformi Srbije u proteklih sedam godina, Selaković je istakao da je Srbija posvećena pozitivnoj agendi i rastu celog regiona, kao i da je sada mnogo više u prilici da pomogne prijateljskim zemljama.

Ministar Selaković je i ovom prilikom zahvalio Kubi na tome što se dosledno pridržava svog principijelnog stava o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica UN i nemešanju u unutrašnja pitanja drugih država, kao i na doslednoj podršci Srbiji u međunarodnim organizacijama.