Традиционално одлични односи Србије и Кубе  

24. сеп 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Њујорку са министром иностраних послова Кубе Бруном Родригесом Париљом.

У разговору је оцењено да су односи две земље традиционално одлични, те да их карактерише интензиван дијалог, висок степен разумевања и блискости политичких позиција у односу на кључна међународна питања.

Саговорници су се сагласили о потреби одржавања позитивне динамике билатералног политичког дијалога и високог нивоа међусобних односа. Овом приликом, министри Селаковић и Париљо упутили су међусобно позиве за посете Србији, односно Куби. 

Шеф српске дипломатије изразио је очекивање и да ће Куба, као један од оснивача и најактивнијих чланова Покрета несврстаних земаља, бити представљена на високом нивоу на предстојећем обележавању 60. годишњице прве конференције несврстаних у Београду.

Селаковић је констатовао да постоји велики простор за унапређење сарадње у области науке, туризма, здравства, пољопривреде, заштите животне средине, културе и образовања.

Упознавши кубанског министра са успесима економских реформи Србије у протеклих седам година, Селаковић је истакао да је Србија посвећена позитивној агенди и расту целог региона, као и да је сада много више у прилици да помогне пријатељским земљама.

Министар Селаковић је и овом приликом захвалио Куби на томе што се доследно придржава свог принципијелног става о поштовању територијалног интегритета и суверенитета држава чланица УН и немешању у унутрашња питања других држава, као и на доследној подршци Србији у међународним организацијама.